În așteptarea propunerii SAFE: dezbatere privind reglementarea activității fiscale - Conferința ETAF din 28 iunie
Numărul 25-26, 28 iun. - 11 iul. 2023 » Direct de la sursă
La 28 iunie 2023, European Tax Adviser Federation (ETAF) a organizat o conferință în Bruxelles referitoare la viitoarea Directivă pentru tratarea rolului facilitatorilor evaziunii fiscale și planificării fiscale agresive (Securing the Activity Framework for Enablers – SAFE). În mesajul de deschidere, președintele ETAF, Philippe Arraou, a amintit că, de la ultima conferință ETAF referitoare la SAFE de acum un an, gândirea Comisiei Europene a evoluat, la fel și poziția ETAF.
Comisia s-a decis cu privire la diferitele opțiuni propuse în consultarea publică, iar principalele componente ale propunerii SAFE au fost prezentate public:
- O interdicție generală pentru intermediarii fiscali de a înființa structuri de planificare fiscală agresivă pentru contribuabili UE în conexiune cu țări din afara Uniunii;
- O definiție a planificării agresive;
- Un registru UE pentru intermediarii din Uniune și din afara acesteia, care furnizează consiliere fiscală în legătură cu țări terțe;
- Sancțiuni care variază de la o amendă aplicată intermediarului sau clientului care angajează un intermediar neînregistrat, până la posibila anulare a înregistrării intermediarului fiscal.
„Întrebarea reală este: Comisia își va respecta promisiunea de a viza doar „merele putrede”? Și cum ar putea aceasta să definească planificarea fiscală agresivă fără a interfera cu activitatea consilierilor fiscali care respectă legea?”, a întrebat Philippe Arraou.
Planificată inițial pentru lansare în iunie 2023, propunerea a fost amânată pe termen nedefinit, ceea ce a creat numeroase incertitudini în rândul părților interesate. Cu toate acestea, conferința ETAF a reprezentat oportunitatea ca vorbitorii și publicul să își exprime deschis așteptările referitoare la această propunere importantă pentru profesia contabilă.
Michael Schick, ETAF Head of office, a afirmat că, pentru a trata esența problemei și a evita birocrația disproporționată, este necesar să fie vizați profesioniștii nereglementați din domeniul fiscal, care activează în afara oricăror cadre legale cu caracter obligatoriu. Eurodeputatul Paul Tang, președinte al subcomisiei FISC a Parlamentului European, a făcut apel la înțelegere referitor la Comisia Europeană și întârzierea propunerii. Deși acesta a recunoscut că țările în care există deja o reglementare pot fi tratate cu indulgență, Paul Tang a argumentat în favoarea unei reglementări și înregistrări mai extinse. Totodată, acesta a susținut ideea unui mecanism disciplinar prin care să se asigure identificarea „facilitatorilor”.
În aceeași zi, Paolo Gentiloni, comisarul european pe probleme fiscale, a recunoscut public în cadrul comisiei ECON că fără înregistrarea unor progrese în ceea ce privește propunerea UNSHELL pentru combaterea utilizării abuzive a companiilor fictive, momentan blocată în Consiliul UE, este foarte dificil pentru Comisie să lanseze propunerea SAFE. Pentru eurodeputatul Paul Tang această legătură nu este la fel de evidentă, însă acesta s-a arătat încrezător că se va înainta propunerea SAFE, în a doua jumătate a acestui an.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice