În căutarea unui minimal consens teoretic și practic în vreme de pandemie
Numărul 2, 19-25 ian. 2021 » Comentariul ediției
Dacă ar fi să identificăm un segment al pieței (în accepțiunea unanim sau cvasiunanim acceptată), atât la nivel național, cât și la scară europeană și mondială, care crește exponențial la acest început de an, cu certitudine, toate datele și faptele din spațiul public converg spre piața… ideilor. Suntem martori ai unor evenimente care atrag atenția nu numai a profesioniștilor din sferele economico-sociale și politice, ci a miliardelor de viețuitori pe acest Pământ, așa cum s-a acutizat o nevoie umană din totdeauna, aceea de a pricepe ce se întâmplă în jur, până la dimensiunile Terrei, în vederea adoptării propriilor decizii. Nu este cazul să enumerăm respectivele evenimente care țin cu răsuflarea tăiată întreaga Planetă. Le știm, cu toții, foarte bine. Ele vor avea, cu siguranță, o influență puternică nu numai asupra economiei românești – zona de activitate a profesioniștilor contabili – ci și asupra fiecăruia dintre noi, în parte.
Când ne propunem să aprofundăm analizele, constatăm că un prim consens vizează șansele recuperării pierderilor imense provocate de dubla criză medicală și economică. Deocamdată, nu poate, în niciun caz, să fie vorba despre creșteri până la cotele din perioada ante-criză. Din această perspectivă, se avansează pretutindeni, tot felul de predicții. Oamenii sunt, în general, avizi de certitudini. Or, s-au acumulat atât de multe necunoscute încât mai tot ceea ce se referă la evoluțiile din acest an, decisiv, în efortul universal pentru victoria asupra pandemiei, se cere receptat și interpretat cu prudență (ca să ne exprimăm eufemistic).
Unele poziții indică drept criteriu exclusiv de anticipare modul în care se va pune capăt sau se va diminua considerabil aria de manifestare și gradul de gravitate ale pandemiei. Nu avem, însă, niciun argument valabil pentru a considera că s-a identificat, astfel, singurul factor care poate să schimbe trendul principal din anul trecut. Este suficient să ne referim la domeniile care au cunoscut, inclusiv în țara noastră, creșteri impresionante în 2020, respectiv IT&C, și construcțiile, pentru a anticipa încotro se îndreaptă lucrurile. S-a demonstrat că alocarea resurselor, la toate nivelurile, începând cu firmele, continuând cu spațiile regionale și naționale, pentru a ajunge la sfera globală, că există domenii care pot, efectiv, să determine accelerarea procesului de recuperare a pierderilor din 2020.
Cu siguranță, depindem, într-o măsură considerabilă, de ceea ce se va întâmpla pe ansamblul Uniunii Europene, în Statele Unite ale Americii, în alte zone ale lumii, dar, dacă este vorba despre reziliență la nivelul național, multe, extrem de multe depind de noi, în primul rând, de felul în care receptăm și înţelegem ceea ce se petrece în lumea în care trăim.
Pe acest „drum”, al raționamentelor inspirate de raportul dintre general și particular, ajungem la țara noastră, potrivit proverbului referitor la cămașă și propriul corp. Dacă citim opiniile analiștilor autohtoni, constatăm că există o mare varietate de evaluări. Tocmai de aceea, pentru a reduce cantitatea de confuzie, de nedumeriri per capita, se impune mai mult ca oricând să găsim zonele consensuale și să ne orientăm, în cât mai mare măsură, în raport cu acestea. Sigur că, aproape fără excepție, toate analizele sunt legate de evoluția pandemiei, de efectele probabile și posibile ale vaccinării în masă, dar există și puncte de vedere convergente țintite pe economie.
Este semnificativ că majoritatea anticipărilor se orientează după cele mai recente date statistice oficiale. Deocamdată, ele se referă la 11 luni din 2020, dar imaginea cea mai bogată o oferă, tot deocamdată, recentul comunicat al Institutului Național de Statistică privind cel de-al doilea set de date provizorii referitoare la dinamica PIB în trei trimestre din anul precedat. Cei mai mulți analiști consideră că vom avea o contracție de circa 5 procente, în 2020, și un spor de circa 4%, în 2021.
În acest sens, s-au prezentat numeroase argumente, demne de a fi luate în considerare de fiecare decident, de la toate nivelurile. Nu le putem inventaria în spațiul unui singur comentariu, dar este foarte important că dispunem, încă de pe acum, de un material faptic bogat, care ne permite să scrutăm viitorul în funcţie de multele realități palpabile. Dispunem, astfel, de premise favorabile pentru anticipări realiste, care pot și trebuie puse la baza propriilor planuri de afaceri. Este mult? Este puțin? Este, cu certitudine, folositor.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile