În curând, noi granturi pentru creșterea durabilă și modernizarea tehnologică a microîntreprinderilor din București și Ilfov
Telex » Știri 4 iulie, 12:45
Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) București-Ilfov a publicat în consultare publică proiectul Ghidului solicitantului pentru o schemă de finanțare prin Programul Regional București-Ilfov 2021-2027 pentru creșterea durabilă și modernizarea tehnologică a microîntreprinderilor din cadrul Priorității 1 - O regiune competitivă prin inovare, digitalizare și întreprinderi dinamice.
Alocarea nerambursabilă aferentă prezentului apel de proiecte este de circa 37,627 milioane euro, din care contribuția UE reprezintă 15,051 milioane euro.
♦ Finanțarea nerambursabilă maximă pentru un proiect, 200.000 euro. Valoarea finanțării nerambursabile a proiectului se încadrează în limitele minime (25.000 euro) și maxime (200.000 euro) calculate la cursul InforEuro din luna anterioară lansării Ghidului solicitantului.
Cursul valutar la care se va calcula valoarea maximă eligibila este cursul InforEuro din luna anterioară lansării ghidului solicitantului. Acest curs va fi utilizat până la semnarea contractului de finanțare.
Valoarea totală a ajutoarelor de minimis acordate per stat membru unei întreprinderi unice nu trebuie să depășească 300.000 euro în nicio perioadă de 3 ani. Perioada de 3 ani care este luată în considerare în sensul prezentului ghid trebuie evaluată în mod continuu. Pentru fiecare nou ajutor de minimis acordat, trebuie luată în considerare valoarea totală a ajutoarelor de minimis acordate în ultimii 3 ani.
La momentul semnării contractului de finanțare, Autoritatea de Management pentru Programul Regional București-Ilfov (AM PR BI) va reverifica încadrarea în plafonul de minimis, folosind cursul InforEuro valabil la momentul contractării. În condițiile depășirii plafonului, ca urmare a fluctuațiilor de curs valutar dintre momentul depunerii și momentul semnării contractului, AM PR BI va cere solicitantului ajustarea valorii asistenței financiare nerambursabile.
♦ Rata de cofinanțare. Contribuția programului la finanțarea investiției, respectiv cuantumul finanțării nerambursabile solicitate este de maximum 90% din valoarea eligibilă a investiției, în limita plafonului de minimis. Contribuția solicitantului la finanțarea investiției trebuie să fie de minimum 10% din valoarea eligibilă a investiției. Aceasta se asigură din surse proprii, ce exclud ajutoare de stat sau ajutoare de minimis. Valoarea eligibilă a investiției reprezintă suma cheltuielilor eligibile incluse în proiect.
♦ Rezultate așteptate. Rezultatele așteptate asigură îndeplinirea indicatorilor și obiectivelor specifice proiectului, fiind stabilite în concordanță cu aceștia. În cadrul cererii de finanțare, solicitantul va enumera rezultatele așteptate ca urmare a implementării proiectului și în corelare cu activitățile propuse spre finanțare. Rezultatele așteptate se vor determina în corelare cu activitățile propuse în cadrul proiectului și vor viza spre exemplu: echipamente (inclusiv tehnologii verzi)/utilaje achiziționate; servicii achiziționate; construcții noi /extinse; participări la târguri și evenimente naționale / internaționale.
„Termenul de îndeplinire a acestor rezultate este data finalizării proiectului, iar progresul în realizarea acestor rezultate va fi monitorizat pe durata implementării proiectului. Rezultatele aferente investițiilor în infrastructură sau investițiilor productive vor fi monitorizate și menținute inclusiv pe întreaga perioada de durabilitate a proiectului (trei ani de la efectuarea plății finale). Valorile preconizate trebuie să fie realiste, realizabile, măsurabile și în concordanță cu indicatorii și obiectivele specifice ale proiectului și să conducă la atingerea lor”, se precizează în document.
În cadrul prezentului apel de proiecte, grupul-țintă este reprezentat de categoriile de entități care vor beneficia de rezultatele proiectului, respectiv: ▪ beneficiari direcți: microîntreprinderile sprijinite și angajații acestora; ▪ beneficiari indirecți: clienții, partenerii, furnizorii microîntreprinderilor sprijinite, comunitatea și bugetele locale etc.
Solicitantul va menționa în secțiunea Grup-țintă din Cererea de finanțare principalii beneficiari ai rezultatelor proiectului.
♦ Solicitanți eligibili. În cadrul prezentului apel, solicitantul eligibil este (cerințele sunt cumulative): a) O societate înregistrată în baza Legii nr. 31/1990, o societate cooperativă constituită în baza Legii nr. 1/2005, sau care funcționează în baza OUG nr. 6/2011 cu modificările și completările ulterioare; b) O societate cu sediul social/punct de lucru în Regiunea București-Ilfov și locația de implementare a proiectului în mediul urban; c) Solicitantul, inclusiv întreprinderile legate se încadrează în categoria microîntreprinderilor conform prevederilor Legii nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării IMM-urilor, cu modificările și completările ulterioare și Anexei I la Regulamentul (UE) nr. 651/2014.
Calitatea de microîntreprindere trebuie să existe la data semnării contractului de finanțare, conform declarației unice. Dacă la data acordării finanțării societatea se încadrează într-o altă categorie de întreprindere, acesta devine neeligibilă în conformitate cu prevederile Ghidului solicitantului. Datele utilizate pentru calculul numărului mediu anual de salariați, cifra de afaceri netă anuală și activele totale sunt cele raportate în situațiile financiare aferente anului anterior depunerii cererii de finanțare, aprobate de adunarea generală a acționarilor sau asociaților (conform art. 6 alin. (1) din Legea 346/2004).
♦ Proiectul trebuie să respecte legislația națională și comunitară privind dezvoltarea durabilă. Solicitantul va respecta Metodologia privind abordarea aspectelor de dezvoltare durabilă, respectarea principiului de „a nu prejudicia în mod semnificativ” (DNSH) și de asigurare a „Imunizării la schimbării climatice” pentru implementarea Programului Regional București-Ilfov 2021-2027 și anexele aferente, care poate fi consultată aici: https://www.adrbi.ro/programe-regionale/por-bi-2021-2027/metodologie-dnsh/ și Orientările tehnice referitoare la imunizarea infrastructurii la schimbările climatice în perioada 2021-2027 (2021/C 373/01).
Solicitantul trebuie să se asigure că prin proiect nu este prejudiciat niciunul dintre cele 6 obiective de mediu, prin raportare la prevederile art. 17 din Regulamentului (UE) 2020/852, respectiv: 1) Atenuarea schimbărilor climatice; 2) Adaptarea la schimbările climatice; 3) Utilizarea durabilă și protecția resurselor de apă și a celor marine; 4) Tranziția către o economie circulară; 5) Prevenirea și controlul poluării; 6) Protecția și refacerea biodiversității și a ecosistemelor.
Perioada de pregătire a proiectelor este de 60 zile de la data lansării apelului de proiecte și este cuprinsă între data publicării Ghidului Solicitantului și data începerii depunerii de proiecte în sistemul informatic MySMIS2021/SMIS2021+.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial