În iunie, rata șomajului în formă ajustată sezonier a fost de 5,2%
Telex » Știri 30 iulie 2021
Rata șomajului în formă ajustată sezonier a fost, în luna iunie 2021, de 5,2%, potrivit datelor publicate astăzi de Institutul Național de Statistică (INS). Indicatorul a scăzut cu 0,3 puncte procentuale (pp) față de nivelul înregistrat în luna precedentă. Numărul șomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna iunie a anului 2021 a fost de 425.000, în scădere față de luna precedentă (449.000).
Pe sexe, rata șomajului la bărbați a depășit-o cu 0,3 pp pe cea a femeilor (valorile respective fiind 5,3% în cazul persoanelor de sex masculin și 5,0% în cazul celor de sex feminin).
Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata șomajului a fost estimată la 4,2% pentru luna iunie 2021 (4,3% în cazul bărbaților și 4,2% în cel al femeilor).
Numărul șomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezenta 76,8% din numărul total al șomerilor estimat pentru luna iunie 2021.
INS precizează că, începând cu anul 2021, metodologia Anchetei forței de muncă în gospodării (sursa primară a acestor date) a fost revizuită pentru a răspunde cerințelor noilor regulamente europene intrate în vigoare începând cu 1 ianuarie 2021. „Aceste modificări generează un impact sesizabil asupra estimațiilor - în special asupra numărului populației ocupate (și implicit asupra numărului populației active - care este numitorul indicatorului «rata șomajului»). Începând cu anul 2021, persoanele care produc bunuri agricole destinate exclusiv sau majoritar auto-consumului nu mai fac parte din populația ocupată, acest indicator diminuându-se corespunzător. Din acest motiv, datele publicate pentru lunile ianuarie - iunie 2021 nu sunt comparabile cu cele publicate pentru perioadele anterioare”, menționează INS.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național