În jurul bradului tradițional
Numărul 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017 » Eveniment
În toate localitățile țării, în întreprinderi și instituții, în casele noastre, momentele în care aprindem luminile ce împodobesc tradiționalul brad de Crăciun și de Anul Nou se constituie în veritabile evenimente pentru fiecare dintre noi și pentru toți cei dragi și apropiați laolaltă. Ne dăm seama, mai limpede, mai puternic decât oricând, ce bine este să fim împreună, să trăim, la aceeași intensitate, cele mai trainice și profunde sentimente, nu numai clipele de sărbătoare, ci și momentele în care împlinirile de peste an se transformă în aspirații spre un mâine mai bun.
Tot în rândurile tradiției se înscriu și târgurile deschise în aceste zile în București, în toate reședințele de județ, în alte municipii și orașe, în numeroase comune de pe întregul cuprins al țării. Aceste târguri transmit mesaje numeroase, îngemănate într-o corolă de semnificații, în primul rând, identitare. Florilegiul de specificități locale, concentrate în meserii, în obiceiuri, are un inconfundabil numitor comun: apartenența la tradițiile, la cultura, la istoria națională.
Chiar dacă interesul principal al expozanților este, evident, de natură economică, fiecare fiind preocupat să vândă cât mai mult, să obțină un profit cât mai mare de pe urma strădaniilor de a prezenta produse de bună calitate, competitive, caracterul inevitabil prozaic al actului comercial are, acum, și o încărcătură de esență spirituală. Este, astfel, prezent sentimentul de comuniune generat de semnificațiile Crăciunului, de credință și de implicare comunitară în tot ceea ce înseamnă valoare, de la artizanat și procesarea materiilor prime agroalimentare până la spectacole de pe scenele ridicate lângă bradul ce simbolizează însăși seva naturii în care viețuim, visăm, muncim, ne împlinim ca oameni, ca moștenitori și continuatori de tradiții nepieritoare, cu dragoste de frumos și iubire de pământul natal.
Spectacolele care însoțesc toate manifestările din aceste zile sunt, la rândul lor, expresii ale vitalității și nevoii de comunicare prin artă ale unei întregi națiuni în ceas sărbătoresc. Ne simțim mai aproape, ca membri ai unei mari familii, iar acest fapt, chiar dacă este conștientizat într-o manieră patetică, pe deplin legitimă când se transmit astfel de mesaje, are o doză de omenesc inefabil. Poate tocmai acest puternic sentiment dă culoare și sens tuturor trăirilor prilejuite de târgurile de Crăciun și Anul Nou, sub veghea dătătoare de speranțe a tradiționalului brad.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național