În linie dreaptă
Numărul 22, 12-18 iunie 2018 » La început a fost cuvântul...
Nu de puține ori ne-a fost dat să auzim ori să citim expresii precum „drept pentru care am fost nevoit…” sau „ca drept dovadă că…”. Sunt formulări eronate care aduc, din nou, în atenție necesitatea cunoașterii și aplicării unor reguli deosebit de folositoare în toate împrejurările. Și aceasta din cauza faptului că prepoziția „drept” se utilizează deseori în cele mai diverse contexte, dar sensurile ei corecte sunt cele date de trei sinonime, respectiv „ca”, „în calitate de” și „pentru”.
Vom porni în precizările care urmează de la formulări de tipul celor date ca exemplu la începutul notei de față. „Textul este consistent, drept pentru care a fost unanim apreciat”. Corect este, însă, să se scrie sau să se spună „Textul este consistent, drept care a fost unanim apreciat”. Acel „pentru” este parazitar, nu-și are rostul… La fel, este greșit să se spună, de pildă: „A învățat cu seriozitate, drept pentru care a trecut cu succes testul”. Și aici, prezența lui „pentru” indică o greșeală. Încă un exemplu: „Datorită meritelor sale a fost ales ca drept reprezentant al echipei în etapa superioară a competiției”. În sfârșit, nu este corect să se spună, de pildă, „ca drept dovadă, a fost promovat”. Și aici, acel „ca” se cere eliminat, fiind sinonim, în contextul dat, cu „drept”.
Așa că, prepoziția „drept” are „dreptul” la o utilizare corectă, „drept” condiție a vorbirii și scrierii „în linie dreaptă”, ceea ce înseamnă, înainte de toate, respect față de reguli, ca o premisă a respectului față de interlocutor. (T.B.)
(Copyright foto: phanuwatnandee / 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile