În luna februarie, ofertă teatrală bogată la ARCUB – Hanul Gabroveni
Numărul 4, 31 ian. - 6 feb. 2024 » Roza vânturilor
În luna februarie, stagiunea de teatru de la ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București continuă cu o nouă serie de reprezentații ale celor mai apreciate producții din repertoriul propriu, precum și cu spectacole de teatru independent prezentate pe scena Sălii Mari de la ARCUB. „De la textul dramatic al scriitorului Jon Fosse, câștigător al Premiului Nobel pentru Literatură, pus în scenă de regizoarea Chris Simion-Mercurian la comedii clasice până la spectacole ce îmbină elemente de muzică și improvizație, spectacolele lunii februarie de la ARCUB aduc în prim-plan subiecte de actualitate ale societății contemporane, precum și cele mai profunde emoții ce definesc condiția umană”, se menționează într-un comunicat al ARCUB.
Spectacolul de teatru BE.LOVED, în regia Marianei Cămărășan, după un scenariu original inspirat de textele lui Toni Morrison, deținătoarea unui Premiu Nobel pentru Literatură și a Premiului Pulitzer, beneficiază de două reprezentații programate pe 4 februarie, respectiv 6 februarie, de la ora 19:00. Spectacol ce reunește o distribuție de excepție, printre care se numără actrițele Antonia Barancea și Galina Lazarenco de la Teatrul Fără Nume din Chișinău – Republica Moldova, BE.LOVED spune povestea acelor personaje care îndrăznesc să-și înfrunte destinul, într-o meditație despre cele mai profunde sentimente umane, inspirată de muzica Ninei Simone.
Declarație de drag, un spectacol sincretic ce îmbină elemente de muzică, teatru, improvizație, music hall, dans, euritmie, artă plastică românească într-o celebrare a valorilor umane universale, prinde viață pe 8 februarie, la Sala Mare – ARCUB. Prezentat de bine-cunoscutul actor Adrian Păduraru, spectacolul este o pledoarie pentru bucuria de a trăi din care nu vor lipsi momentele de interacțiune cu publicul pline de sensibilitate, emoție și umor.
Dintre reprezentațiile programate în luna februarie la ARCUB nu lipsește comedia de moravuri a lui Tudor Mușatescu, Cheful suprem, un text clasic revitalizat într-o viziune modernă. În regia creatorului de teatru, operă și balet Beatrice Rancea, producția Cheful suprem, una dintre favoritele publicului, revine pe scena Sălii Mari a Hanului Gabroveni pe 15 februarie în interpretarea unor actori de excepție precum Mihai Baranga, Luminița Erga, Cristi Toma, Silviu Biriș, Vlad Lință, Natalia Dragomir și Mona Dobrișan. Spectacolul redă, într-un ton tragicomic, povestea a nouă personaje care își trădează adevărata natură în contextul unei posibile otrăviri cu ciuperci. Producția beneficiază de vocile calde ale sopranei Arlinda Morava și mezzosopranei Adriana Alexandru, a căror interpretare apropie publicul de întâmplările amuzante ale protagoniștilor.
Producția independentă RESPIRO – Vacanță pe acoperiș, realizată de compania RESPIROComp., în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB, prezintă, la 17 februarie, la Sala Mare – ARCUB, un subiect actual în societatea contemporană: violența domestică și efectele devastatoare ale acesteia asupra femeii. Spectacolul regizat de Corina Dragomir (care a obținut premiul pentru Cea mai bună regie pentru această producție în cadrul celei de-a VIII-a ediții a competiției Festivalului Internațional de Teatru Independent COMIC 7 B) este o adaptare a celei mai bune piese românești a anului 2018, „Matilda și groparii” de Stela Giurgeanu. Plasat într-un decor minimalist, compus din pânze albe, pe care se proiectează amintiri dintr-o viață anterioară, spectacolul este prezentat publicului de Ada Navrot (premiul pentru Cea mai bună actriță pentru rolul Sonia – a VIII-a ediție a competiției Festivalului Internațional de Teatru Independent COMIC 7 B), Ioana Abur, Laura Vasiliu, Dorin Enache și Cătălina Nichitin. Povestea prezentată pe scena ARCUB este o comedie dulce-amară despre trei personaje feminine hotărâte să se confrunte cu provocările unui nou început, pe un acoperiș.
Repertoriul lunii februarie la Sala Mare – ARCUB este completat de unul dintre cele mai apreciate spectacole ale momentului – CINEVA ARE SĂ VINĂ, în regia lui Chris Simion-Mercurian. Drama psihologică scrisă de Jon Fosse, autorul norvegian care a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură 2023, îi aduce pe scenă pe Ofelia Popii, actrița distinsă de trei ori cu Premiul UNITER, și pe Ciprian Scurtea, actor al Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu. Producția regizată de Chris Simion-Mercurian, un proiect al Primăriei Capitalei, prin ARCUB, în parteneriat cu Asociația Culturală Grivița 53, spune povestea unui cuplu aflat în impas în încercarea lor de a se reconecta. Spectacolul CINEVA ARE SĂ VINĂ „(...) construiește un univers ce surprinde perfect atmosfera tensionată, ambiguitatea, singurătatea pustiitoare în care cele două personaje par a-și consuma la nesfârșit, fără nicio posibilitate de evadare, iubirea mistuitoare, pasiunea prea puternică pentru a rezista nealterată de mediu, de intruziunea celuilalt (...)”. (Silvia Dumitrache - Observator Cultural)
În același timp, proiectul susține demersul Grivița 53 – primul teatru construit împreună datorită finanțării nerambursabile din granturile SEE, 2014-2021, prin programul RO-CULTURA.
Biletele pentru spectacolele lunii februarie sunt disponibile online pe arcub.ro și entertix.ro, precum și la casa de bilete a ARCUB (Strada Lipscani nr. 84-90).
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane