În „lunga vară fierbinte”, recorduri de „temperatură” cultural-artistică
Numărul 29-30, 26 iul. - 8 aug. 2023 » Eveniment
Titlul acestei scurte cronici a fost inspirat de celebrul film american „Lunga vară fierbinte”, al cărui scenariu a fost scris pe baza a trei opere ale marelui scriitor William Faulkner. Au trecut de atunci 65 de ani. Apoi, în 1965, s-au produs nu mai puțin de 26 de episoade ale unui la fel de celebru serial de televiziune cu același titlu.
Avem de-a face, în 2023, cu una dintre cele mai lungi veri „fierbinți”, dar nu numai acest fapt justifică apelul la antologica producție cinematografică, ci mai ales numărul record de manifestări cultural-artistice, de calitate, desfășurate în țara noastră. Totul, sub semnul unor preocupări majore menite să se revină la spiritul autentic umanist, de un idealism copleșitor despre viața oamenilor simpli, obișnuiți, copleșiți de griji, de nevoi, dar cu dorința nealterată a protagoniștilor filmelor amintite de a cunoaște, de a se bucura de ceea ce poate oferi arta adevărată.
Șirul exemplelor referitoare la manifestările din această vară din sfera cultural-artistică depășește cu mult numărul episoadelor din filmele evocate. Avem în vedere menționarea câtorva, potrivit unor criterii care nu se cer argumentate, respectiv diversitatea modalităților de expresie și a locurilor de desfășurare a respectivelor manifestări.
Astfel, un festival de operă în aer liber s-a desfășurat alternativ în cinci localități hunedorene, în spații cu valoare de simbol, precum Castelul Corvinilor din orașul care a dat numele județului, fostul cast roman din Orăștie, vestigiile fostelor exploatări miniere de la Petrila și Brad, precum și fundalul celebrei cetăți, care domină municipiul Deva. Au prezentat spectacole mult apreciate de public artiști ai Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța.
Se anunță ca o manifestare de amploare programată pentru a doua decadă a lunii august, la Alexandria (județul Teleorman), Festivalul Național de Teatru. În urma unei selecții riguroase, vor evolua echipe de teatru formate exclusiv din elevi. Ele s-au afirmat în localitățile de „baștină” în entitățile învățământului preuniversitar – Câmpina, Constanța, Botoșani, Roman, Bacău, Alexandria și București. Alături de cei peste 100 de adolescenți se vor afla, de-a lungul a șapte zile, reprezentanți de seamă ai artei teatrale, unii dintre ei chiar foști participanți la festival în anii precedenți, care vor exercita „roluri” de traineri și mentori ai trupelor de liceeni.
Tot în a doua decadă a lunii august este programat, tradițional, în Delta Dunării, Festivalul Internațional de Film Independent, ajuns la a XX-a ediție. Manifestarea se va desfășura în două secțiuni, respectiv cea dedicată filmului de lungmetraj și cea consacrată filmului de scurtmetraj. S-a programat proiecția a peste 100 de pelicule ale unor regizori români și de peste hotare, remarcați prin aplecarea lor asupra unor teme specifice zilelor noastre, cu deschidere spre un viitor pe care cu toții ni-l dorim mai bun. Alături de secțiunea competițională, vor participa filme ale unor regizori consacrați, ale căror creații se înscriu tot în siajul preocupărilor existențiale ale omului contemporan.
Încheiem seria exemplificărilor cu menționarea a două evenimente din Capitală, concepute și derulate mai ales în scopul promovării tinerelor talente. Cele două orchestre naționale de tineret ale României vor participa la Festivalul „Vara Magică”, concertele fiind programate să aibă loc la Ateneul Român, la 26 iulie, 9 și 16 august. Tot în București, pe parcursul a patru săptămâni, sute de copii și adolescenți vor participa la Tabăra de Creație „Vara pe Uliță”. Ei vor lucra, alături de maeștri populari la olărit, la confecționarea de costume populare și de alte obiecte artizanale.
Asemenea manifestări, multiplicate de zeci și zeci de ori, în formule dintre cele mai atractive, în localități din întreaga țară, vor conferi acestei „lungi veri fierbinți” o încărcătură cultural-artistică deosebită, ceea ce va fi – cu certitudine – de natură a bucura, în egală măsură, pe participanți și publicul larg, format din iubitori ai artelor din toate generațiile, cu preferințele lor diverse, însă, cu dorința comună de a-și petrece acest anotimp cât mai util și cât mai plăcut posibil.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național