In memoriam Muhammad Ali
Numărul 11, 7-13 iunie 2016 » Lumea în care trăim
Muhammad Ali s-a stins din viață la 3 iunie, la vârsta de 74 de ani, într-un spital din Phoenix, Arizona. Fostul campion mondial la categoria grea fusese internat în ajun din cauza unor probleme respiratorii. Situația sa medicală era complicată și de sindromul Parkinson, de care suferea de mai bine de 32 de ani. Născut cu numele Cassius Clay Jr., Ali a început să boxeze la 12 ani, iar șase ani mai târziu își trecea în palmares aurul olimpic. La numai 22 de ani, acesta a obținut titlurile mondiale WBA și WBC la categoria grea, după ce l-a învins pe Sonny Liston. Până la finalul carierei avea să devină primul boxer care a câștigat în trei rânduri titlul mondial, în 1964, 1974 și 1978. S-a retras în 1981, după ce a obținut 56 de victorii în 61 de meciuri, dintre care 37 înainte de limită. „Am urât fiecare minut al antrenamentelor, dar mi-am spus: «Nu renunța! Suferă acum și trăiește restul vieții ca un campion»”, a declarat Muhammad Ali.
El a devenit cunoscut în lumea boxului datorită meciurilor celebre din ring, precum „Rumble in the Jungle” sau „Thrilla in Manila”. Din punct de vedere social, dorința sa de a zgudui dominarea „albilor” în America anilor '60, refuzând să plece în Vietnam în 1967, a dat curaj numeroșilor afro-americani în vremea în care aceștia luptau pentru drepturile de bază. La 30 de ani de la ultimul său meci, curajul și evoluția din ring, dar și luările de poziție și declarațiile șocante în afara ringului rămân simboluri puternice.
După box, Ali s-a implicat în numeroase cauze umanitare, iar în 2005 a primit Medalia Libertății (Medal of Freedom), cea mai înaltă decorație posibilă pentru un cetățean american. În 1996, în ciuda durerilor provocate de maladia Parkinson, el a fost ultimul purtător al torței olimpice într-un oraș, Atlanta, unde cu 30 de ani în urmă era cetățean din zona a doua.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial