În Norvegia a fost inaugurat cel mai mare parc eolian offshore plutitor din lume
Numărul 35, 6-12 sep. 2023 » Roza vânturilor
Compania energetică norvegiană Equinor și partenerii săi au inaugurat zilele trecute cel mai mare parc eolian offshore plutitor din lume, Hywind Tampen, a cărui producție va fi utilizată pentru aprovizionarea platformelor de gaze și petrol din apropiere și va ajuta la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Printre partenerii Equinor se află grupul austriac OMV și Vaar Energi, al cărei acționar majoritar este firma italiană ENI.
Producția de energie la Hywind Tampen a început în noiembrie 2022, iar în august s-a atins nivelul deplin al producției. Unitatea are o capacitate de 88 MW și va acoperi aproximativ 35% din cererea anuală de energie a celor cinci platforme de gaze și petrol din Snorre și Gullfaks, în Marea Nordului.
"Hywind Tampen ar urma să reducă anual emisiile de CO2 cu 200.000 tone", a afirmat Kjetil Hove, șeful Equinor pe segmentul de explorare și producție din Norvegia.
Cifra reprezintă 0,4% din totalul emisiilor Norvegiei de CO2 din 2022.
Hywind Tampen are 11 turbine eoliene fixate pe o bază plutitoare, ancorată mai mult de fundul mării decât fixată de subsolul oceanic, o tehnologie nouă care, susțin experții, este adecvată pentru utilizarea în apele mai adânci.
Costurile proiectului Hywind Tampen au crescut de la o estimare inițială de 5,2 miliarde coroane (491 milioane dolari) în 2020, la 7,4 miliarde coroane, din cauza perturbărilor provocate de pandemie, a inflației, a efectelor valutare și a întârzierii obținerii materiilor prime. Proiectul a beneficiat de subvenții de aproape 2,9 miliarde de coroane, a informat Equinor.
Norvegia, care până în 2040 vrea să ajungă la capacități offshore de energie eoliană de 30 GW, ceea ce ar dubla actuala producție de energie a țării, inițiază în această toamnă procedura de licitație pentru primele sale parcuri eoliene comerciale, inclusiv trei plutitoare.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice