În perioada 19-21 iunie, Târgul „100 de Tradiții Românești” la Muzeul Național al Țăranului Român
Telex » Știri 18 iunie 2020
În curtea interioară a Muzeului Naţional al Ţăranului Român (MNŢR) va avea loc, începând de mâine, timp de trei zile (19-21 iunie), Târgul „100 de Tradiţii Româneşti”, organizat de Fundaţia Kogaion 115, a anunţat MNŢR. „Cu doar câteva zile înainte de 24 iunie când sărbătorim ziua de Sânziene sau Drăgaica, meşteri populari şi meşteşugari, artişti plastici şi artizani vor fi prezenţi în curtea muzeului cu creaţii care păstrează tradiţiile culturale, folclorice şi religioase ale neamului românesc. Ziua de Sânziene este decretată de mai mulţi ani ca fiind şi «Ziua Universală a Iei», motiv pentru care, la evenimentul din această perioadă, vor fi expuse cele mai frumoase ii din fiecare zonă a ţării”, se menţionează într-un comunicat al muzeului.
Vor fi expuse măşti populare, obiecte din ceramică, icoane, straie populare minuţios brodate din Gornoviţa - Gorj, zgărdane, pristolnice, mobilier săsesc, obiecte de decor din lemn crestat sau din lavandă, genţi din piele, vestimentaţie din lână, cosmetice făcute doar din ingrediente naturale. Producătorii vin cu miere, palincă, prăjituri de casă şi ciocolată fără zahăr, baklava, sirop de cătină, ierburi de leac, fructe şi legume de sezon. De asemenea, anticarii care vor fi prezenţi la târg vor fi pregătiţi cu unelte din lemn, mobilier ţărănesc, cărţi vechi şi covoare ţesute la război.
„Pentru că la orice târg tradiţional vizitatorii sunt îmbiaţi cu mâncare proaspăt gătită, bucătarii vor prepara sărmăluţe la ceaun, fasole cu ciolan, dar şi borş de peşte cu mămăliguţă sau păstrăv la grătar, sâmbătă şi duminică fiind dezlegare la peşte în postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Şubereck şi gozleme fierbinţi - delicioasele plăcinte turceşti vor fi preparate la faţa locului”, se mai menţionează în comunicat.
Intrarea este liberă. Accesul se face prin Str. Monetăriei iar ieşirea prin Bd. Ion Mihalache.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național