În perioada 23-25 octombrie, Târgul de Sfântul Dumitru la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
Telex » Știri 21 octombrie 2020
În perioada 23-25 octombrie, la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” va avea loc Târgul de Sfântul Dumitru. Potrivit unui comunicat al muzeului, tradiţionalul eveniment „reface atmosfera târgurilor din satul de altădată care aveau loc în zilele marcate de sărbătorile Sfinţilor, cinstiţi de biserica şi de sat, la date fixe”.
Manifestarea din acest an va fi una deosebită: pe de-o parte, va marca cei 140 de ani de la naşterea lui Dimitrie Gusti, fondatorul Muzeului Satului, anul 2020 fiind decretat Anul omagial „Dimitrie Gusti şi Şcoala Sociologică de la Bucureşti” de către Asociaţia Română de Sociologie împreună cu Institutul de Sociologie al Academiei Române şi Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii al Academiei Române. Pe de altă parte, acest mare târg al toamnei marchează şi programul Patriarhiei Ortodoxe Române pentru acest an dedicat pastoraţiei părinţilor şi copiilor, fiind şi Anul comemorativ al filantropilor ortodocşi români. Atmosfera de sărbătoare va fi accentuată şi de celebrarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir care este şi ocrotitor al Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”.
Timp de trei zile vizitatorii vor avea ocazia să ia parte la spectacole de muzică şi dans, teatru, ateliere de creaţie şi demonstraţii meşteşugăreşti realizate de creatori populari veniţi la muzeu din toate colţurile ţării. Organizatorii precizează că accesul la târg se face cu respectarea tuturor regulilor pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 conform Ordinului Ministerului Culturii nr. 3142/1495/2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 şi pentru asigurarea desfăşurării activităţilor în condiţii de siguranţă sanitară în domeniul culturii.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial