În pregătirea Nopții Muzeelor, o inițiativă conectată la era digitală
Numărul 39-40, 6-19 oct. 2020 » Eveniment
Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR) a lansat un apel de proiecte care are toate caracteristicile ineditului, ale spiritului creativ: pentru a 16-a ediție a Nopții Muzeelor, ce va avea loc la 14 noiembrie a.c., se va desfășura un concurs la care sunt chemați să participe „cei mai tineri consumatori de cultură”, care să valorifice, pentru publicul larg, prin mijloace digitale, opere ale artelor vizuale aflate în patrimoniul muzeal din țara noastră. Practic, se instituie un parteneriat între școli și muzee pentru a se facilita accesul elevilor la lucrările cele mai valoroase ale creației naționale și universale în vederea prezentării acestora cu ajutorul noilor tehnologii. Este, deci, vorba despre focalizarea pe creații dintre cele mai de seamă care pot fi bine puse în valoare, cu imaginație și talent, prin intermediul mijloacelor specifice erei digitale. Se deschide, astfel, încă un drum spre cunoașterea unor comori ale artei, ca parte componentă a efortului național de răspândire a culturii în rândurile tuturor membrilor societății noastre.
Dacă avem în vedere experiențe care și-au propus, la rândul lor, stimularea inventivității copiilor, adolescenților și tinerilor, surprizele plăcute, mai ales prin apetența generațiilor tinere față de tot ceea ce oferă era digitală, este de așteptat ca, la concurs, să iasă la iveală idei dintre cele mai interesante, mai curajoase, cu adevărat, inovative. Deosebit de important este faptul că, prin inițiativa menționată, se „construiește” o punte între creația științifico-tehnică și cea artistică, astfel încât tinerele generații să fie în măsură să aducă propriile contribuții la programul civilizației, pe multiple planuri, la scară națională și internațională.
Acestea sunt câteva dintre motivele care ne-au determinat să consacrăm rubrica Eveniment unei inițiative de larg ecou în contextul mai general al interesului public, inclusiv al profesioniștilor contabili, față de modul în care se formează cei chemați să asigure, în viitorul cel mai apropiat sau mai îndepărtat, o cotă mai înaltă a calității vieții, ceea ce presupune obligatoriu un „bagaj” de cunoștințe, de preocupări adecvate în materie de artă și cultură.
Ideile de proiecte pot fi depuse până la 16 octombrie a.c., fiind susținute cu o finanțare și logistică pe măsura eforturilor impuse de amploarea și complexitatea obiectivelor propuse și finalizate de concurenți la nivel individual și colectiv. Nu vom intra în detaliile de ordin tehnico-organizațional, întrucât acestea sunt prezentate pe site-ul Noaptea Muzeelor și pe pagina aferentă de Facebook. Considerăm, însă, că cititorii – în calitate de părinți, de bunici, de alți membri ai familiilor potențialilor concurenți – au toate motivele să stimuleze, alături de cadrele didactice, interesul copiilor, adolescenților și tinerilor față de domenii ale cunoașterii care le îmbogățesc personalitatea, deopotrivă, în planul instructiv-educativ și în cel al activităților practice în domeniile pentru care au optat și vor opta.
Cât privește Noaptea Muzeelor, reamintim că s-a instituit la scara întregului continent în urmă cu 16 ani din inițiativa Franței (deținătoarea unui tezaur artistic de dimensiuni planetare), inițiativă însușită de Consiliul Europei, UNESCO și Consiliul Internațional al Muzeelor. În România, fiecare ediție a Nopții Muzeelor a fost marcată de creșterea numărului de vizitatori și a calității ansamblului de manifestări organizate cu aceste prilejuri. Inițiativa RNMR, prin ineditul ei, anticipează continuarea acestui trend, cu o deschidere spre viitor, care nu poate fi subapreciată în niciun chip. În consecință, se cere s-o susținem, fiecare, după posibilități, grad de interes și în calitate de iubitori ai marilor creații cultural-artistice naționale și universale.
(Sursa foto: noapteamuzeelor.org)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane