În primele opt luni ale anului, volumul lucrărilor de construcții (serie brută) a scăzut cu 4,9%
Numărul 39, 17-23 oct. 2017 » Breviar statistic
În luna august 2017, volumul lucrărilor de construcții a scăzut față de luna precedentă, atât ca serie brută, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 0,1%, respectiv cu 0,3%, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Față de luna corespunzătoare a anului precedent, indicatorul a scăzut, ca serie brută, cu 0,5%, iar ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate a scăzut cu 4,8%.
În perioada ianuarie-august 2017, comparativ cu intervalul similar din 2016, volumul lucrărilor de construcții a scăzut pe total, ca serie brută, cu 4,9%. Pe elemente de structură au avut loc diminuări la lucrările de întreținere și reparații curente, cu 20,6%, și la lucrările de reparații capitale, cu 17,1%. Lucrările de construcții noi au crescut cu 3,2%. Pe obiecte de construcții au avut loc scăderi la construcțiile inginerești, cu 25,5%, și la clădirile nerezidențiale, cu 10%. Clădirile rezidențiale au crescut cu 85,7%.
Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcții a scăzut, pe total, cu 7,7%. Pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi la lucrările de întreținere și reparații curente, cu 20,2%, și la lucrările de reparații capitale, cu 18,1%. Lucrările de construcții noi au crescut cu 2,8%. Pe obiecte de construcții, indicatorul a scăzut la construcțiile inginerești, cu 25,7%, și la clădirile nerezidențiale, cu 10,4%. Volumul lucrărilor de construcții a crescut la clădirile rezidențiale cu 75%.
Potrivit INS, valoarea lucrărilor de construcții executate cuprinde lucrări de construcții noi, reparații capitale și lucrări de întreținere și reparații curente realizate de operatorii economici cu activitate principală în domeniu.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național