În primul trimestru, cererea pe piaţa de birouri a crescut cu peste 40%
Numărul 13, 9-15 aprilie 2019 » Analize și sinteze
Anul 2019 a început în forță pentru piața tranzacțiilor cu spații de birouri, iar premisele relevă că trendul ascendent se va menține până la finele anului, relevă o analiză a firmei de consultanţă imobiliară JLL România. Astfel, la nivel național, în primul trimestru au fost închiriați aproximativ 124.500 metri pătrați, cu aproape 41% mai mult comparativ cu primul trimestru al anului trecut.
Tranzacțiile realizate în primul trimestru al acestui an reprezintă aproximativ 31% din volumul total tranzacționat anul trecut, de aproximativ 400.000 mp. Dacă se va menține ritmul actual, piața tranzacțiilor cu spații de birouri ar putea ajunge până la sfărșitul anului curent la peste 560.000 de mp, apreciază analiştii de la JLL. „Este important de menționat că în primul trimestru au fost semnate mai puține tranzacții comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, respectiv 68 față de 73, însă suprafața medie închiriată a crescut la aproape 2.000 de metri pătrați, de la 1.200 metri pătrați în 2017. Această evoluție a fost determinată de cinci tranzacții de peste 10.000 de metri pătrați și arată că piața românească rămâne o destinație atractivă pentru companiile existente, dar și pentru nume noi”, a declarat Marius Șcuta, Head of Office Agency and Tenant Representation JLL Romania.
Bucureștiul a atras în primul trimestru din 2019 de departe cel mai mare volum de tranzacții, respectiv peste 107.000 mp (peste 86% din totalul la nivel național), fiind urmat, la mare distanță, de Timișoara cu puțin peste 6.000 mp (aproape 5%). Tranzacții importante au fost realizate și în Craiova, Cluj-Napoca și Iași.
Dezvoltatorii au livrat în primul trimestru trei proiecte noi în București, cu o suprafață totală de 100.641 metri pătrați. Până la finalul anului, suprafața de proiecte noi în Capitală este estimată la circa 200.000 metri pătrați. (Al.R.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial