În primul trimestru, veniturile totale medii lunare ale unei gospodării au fost de 5.119 lei, iar cheltuielile totale, de 4.269 lei
Numărul 27-28, 14-27 iulie 2020 » Breviar statistic
Veniturile totale medii lunare au reprezentat, în primul trimestru, în termeni nominali, 5.119 lei pe gospodărie și 1.989 lei pe persoană, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Cheltuielile totale ale populației au fost, în aceeași perioadă, în medie, de 4.269 lei lunar pe gospodărie (1.659 lei pe persoană) și au reprezentat 83,4% din nivelul veniturilor totale.
În ceea ce privește structura veniturilor totale, veniturile bănești au fost, în medie, de 4.710 lei lunar pe gospodărie (1.830 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 409 lei lunar pe gospodărie (159 lei pe persoană). Salariile și celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (67,8% din veniturile totale ale gospodăriilor). La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestații sociale (18,9%), veniturile din agricultură (1,3%), veniturile din activități neagricole independente (1,8%), cele din proprietate și vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei (1,3%), precum și veniturile în natură (8,0%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,7%). INS subliniază că mediul de rezidență influențează diferențele de nivel și, mai ales, de structură între veniturile gospodăriilor dintre mediul urban și mediul rural.
Principalele destinații ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii și transferurile către administrația publică și privată și către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuțiilor, cotizațiilor, precum și acoperirea unor nevoi legate de producția gospodăriei (hrana animalelor și păsărilor, plata muncii pentru producția gospodăriei, produse pentru însămânțat, servicii veterinare etc.). Cheltuielile pentru investiții, destinate pentru cumpărarea sau construcția de locuințe, cumpărarea de terenuri și echipament necesar producției gospodăriei, cumpărarea de acțiuni etc. dețin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populației (doar 0,3%). Și la acest capitol, mediul de rezidență determină unele particularități în ceea ce privește mărimea și structura cheltuielilor totale de consum.
Conform clasificării standard pe destinații a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare și băuturile nealcoolice au deținut, în trimestrul I, în medie, 34,1% din consumul gospodăriilor.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice