În proiect, noi norme fiscale pentru sprijinirea comerțului electronic și întreprinderilor online în UE
Numărul 37, 13-19 decembrie 2016 » Conectarea la era digitală
Comisia Europeană (CE) a publicat o serie de măsuri menite să îmbunătățească mediul TVA pentru întreprinderile care desfășoară activități comerciale pe internet în UE. „Propunerile vor permite consumatorilor și întreprinderilor, în special întreprinderilor nou-înființate și IMM-urilor, să cumpere și să vândă mai ușor bunuri și servicii pe internet”, se precizează într-un comunicat al CE.
Potrivit reprezentanților Comisiei Europene, introducerea unui portal la nivelul UE pentru plata online a TVA („ghișeul unic”) va reduce cheltuielile legate de respectarea obligațiilor privind TVA, ceea ce le va permite întreprinderilor din UE să economisească 2,3 miliarde de euro pe an. De asemenea, noile norme vor garanta faptul că TVA este plătită în statul membru al consumatorului final, permițând o distribuție mai echitabilă a veniturilor fiscale între statele membre ale UE. Propunerile CE vor permite statelor membre să recupereze TVA nepercepută asupra vânzărilor online, care este estimată în prezent la 5 miliarde de euro pe an. Se estimează că veniturile pierdute ar putea atinge suma de 7 miliarde de euro până în 2020, prin urmare – spun oficialii CE –, adoptarea unor măsuri rapide este esențială.
„Întreprinderile din UE care desfășoară activități online ne-au solicitat să le simplificăm viața și astăzi putem să le îndeplinim dorința. Întreprinderile mici și mari care efectuează vânzări online în străinătate vor beneficia de același regim TVA ca în propriile țări. Aceasta înseamnă mai puțin timp pierdut, mai puțină birocrație și costuri reduse. De asemenea, simplificăm normele privind microîntreprinderile și întreprinderile nou-înființate, permițându-le să se extindă mai ușor pe noi piețe. Ca urmare a acestor propuneri, guvernele europene vor putea beneficia de 100 de milioane de euro suplimentare pe săptămână, care pot fi consacrate serviciilor în favoarea cetățenilor”, a declarat Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și uniune vamală.
Noile propuneri prezintă o nouă abordare privind TVA pentru comerțul electronic și reprezintă urmarea angajamentelor luate de CE prin Strategia privind piața unică digitală pentru Europa și Planul de acțiune privind TVA – Către un spațiu unic pentru TVA în UE.
Comisia propune, în special:
♦ Noi norme ce permit întreprinderilor care vând bunuri online să își îndeplinească cu ușurință și într-un singur loc toate obligațiile în materie de TVA în UE. În prezent, comercianții online trebuie să se înregistreze pentru plata TVA în toate statele membre în care vând bunuri. Considerate adesea unul dintre cele mai importante obstacole în calea comerțului electronic transfrontalier, aceste obligații privind TVA generează costuri pentru întreprinderi de aproximativ 8.000 euro pentru fiecare stat membru al UE în care efectuează vânzări. În prezent, CE propune ca întreprinderile să facă o simplă declarație trimestrială pentru TVA datorată la nivelul întregii UE, folosind ghișeul unic pentru TVA disponibil online. Acest sistem se aplică deja în cazul vânzărilor de servicii electronice precum aplicațiile pentru telefoane mobile și s-a dovedit un succes, ducând la colectarea a peste 3 miliarde de euro sub formă de TVA în 2015. Obstacolele administrative pentru întreprinderile din UE vor fi reduse cu 95%, ceea ce le va permite să realizeze economii generale de 2,3 miliarde euro și va spori veniturile din TVA ale statelor membre cu 7 miliarde de euro.
♦ Simplificarea normelor privind TVA pentru microîntreprinderi și întreprinderile nou-înființate. Va fi introdus un nou prag anual de 10.000 euro pentru vânzările online. Întreprinderile care vor efectua vânzări transfrontaliere sub acest prag vor beneficia de aceleași norme privind TVA ca în țara lor de origine. Acest lucru va simplifica respectarea obligațiilor în materie de TVA de către 430.000 de întreprinderi din întreaga UE, reprezentând 97% din totalul microîntreprinderilor care efectuează vânzări transfrontaliere. Un al doilea nou prag anual de 100.000 euro va simplifica regimul TVA pentru IMM-uri, fiind introduse norme simplificate pentru a identifica unde sunt stabiliți clienții acestora. Pragurile ar putea fi aplicate încă din 2018 pentru serviciile electronice și cel târziu în 2021 pentru bunurile vândute online. Alte simplificări vor permite celor mai mici întreprinderi să beneficieze de aceleași norme cunoscute privind TVA ca în țara lor de origine, de exemplu, cele privind cerințele în materie de facturare și de evidență contabilă. Primul punct de contact va fi totdeauna administrația fiscală din localitatea în care își are sediul întreprinderea. Întreprinderile nu vor mai fi supuse auditurilor în fiecare stat membru în care efectuează vânzări.
♦ Măsuri împotriva fraudei legate de TVA provenind din afara UE, care poate distorsiona piața și poate duce la o concurență neloială. Pachetele mici importate în UE care valorează mai puțin de 22 euro sunt în prezent exceptate de la plata TVA. Dat fiind faptul că aproximativ 150 de milioane de pachete exceptate de la plata TVA sunt importate în UE în fiecare an, acest sistem poate da naștere unor fraude și practici abuzive importante, creând distorsiuni importante în raport cu întreprinderile din UE. În primul rând, întreprinderile din UE sunt în mod clar dezavantajate, dat fiind că, spre deosebire de concurenții lor din afara UE, ele sunt obligate să aplice TVA începând cu primul eurocent obținut din vânzări. În al doilea rând, bunurile importate cu valoare ridicată, cum ar fi telefoanele smartphone și tabletele, sunt în mod sistematic subevaluate sau descrise în mod incorect în documentația de import, pentru a beneficia de această exceptare de la plata TVA. Prin urmare, CE a decis să elimine exceptarea.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice