În proiect, noi reglementări privind organizarea activității de expertiză tehnică judiciară și extrajudiciară și a activității de expertiză criminalistică
Telex » Știri 10 noiembrie 2022
Guvernul a aprobat proiectul de Lege pentru modificarea OG nr. 2/2000 privind organizarea activității de expertiză tehnică judiciară și extrajudiciară și a OG nr. 75/2000 privind organizarea activității de expertiză criminalistică, act normativ care urmează să transpună în legislația națională mai multe directive europene din domeniul recunoașterii calificărilor profesionale și serviciilor în cadrul pieței interne (Directiva nr. 2005/36/CE și Directiva nr.2006/123/CE), prin simplificarea procedurii de recunoaștere a calificărilor profesionale, atât cu privire la forma documentelor cerute, cât și cu privire la asigurarea posibilității efective de îndeplinire a procedurii prin mijloace electronice.
Astfel, potrivit unui comunicat al Guvernului, prin intermediul platformei "Punctul de contact unic electronic", care îndeplinește rolul de Ghișeu Unic, aplicație în care Ministerul Justiției operează ca autoritate competentă, printre altele, și pentru calificările profesionale de expert tehnic judiciar și expert criminalist, se vor putea realiza următoarele:
▪ depunerea în fotocopie a documentelor necesare recunoașterii calificării profesionale, fără a mai fi necesară trimiterea unei copii legalizate;
▪ procedurile și formalitățile îndeplinite pentru recunoașterea calificărilor profesionale vor putea fi îndeplinite în totalitate online.
Totodată, proiectul prevede delimitarea clară a atribuțiilor Ministerului Justiției, în sensul exercitării coordonării și controlului, din punct de vedere administrativ, privind activitatea de expertiză tehnică judiciară, și al eliminării atribuției de îndrumare și control metodologic. Demersul se justifică prin faptul că Biroul central pentru expertize tehnice judiciare care funcționează în cadrul Ministerului Justiției demonstrează preocuparea legiuitorului ca acest corp de experți să fie sub autoritatea statului, fără ca actul profesional al expertului să fie cenzurat de minister.
Totodată, proiectul vizează modificarea dispozițiilor art. 38 alin. (2) teza finală din OG nr. 2/2000, declarate neconstituționale prin Decizia Curții Constituționale nr. 356 din 26 mai 2022, sens în care se propune soluția legislativă de radiere din evidență a experților tehnici judiciari în cazul în care, prin hotărâre judecătorească definitivă, s-a dispus condamnarea sau amânarea aplicării pedepsei pentru săvârșirea unei infracțiuni de corupție sau de serviciu ori pentru săvârșirea cu intenție a unei alte infracțiuni.
Proiectul de lege urmează să fie înaintat Parlamentului pentru dezbatere și adoptare.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice