În proiect, noi reglementări privind protecția victimelor infracțiunilor
Numărul 41, 31 oct. - 6 nov. 2017 » Curier legislativ
Primul organ judiciar la care victima unei infracțiuni se prezintă are obligația de a-i oferi informații despre dreptul de a apela la un mediator, precum și informații privind autoritatea judiciară la care se va putea adresa pe viitor cu privire la cauza sa, dacă victima înțelege să depună o plângere (spre exemplu, unitatea de poliție sau Parchetul competent cu efectuarea urmăririi penale). Aceste prevederi sunt cuprinse într-un proiect de lege privind unele măsuri de protecție a victimelor infracțiunilor, aprobat de Guvern.
Proiectul de lege menționează că victima poate fi însoțită de o persoană aleasă de aceasta, cu ocazia primului contact cu o autoritate competentă, dacă solicită acest lucru. Prevederea se adresează cazurilor în care, din cauza impactului pe care infracțiunea îl are asupra sa, victima are nevoie de asistență pentru a înțelege sau a se face înțeleasă. De asemenea, victima va primi o confirmare scrisă a plângerii sale, care va cuprinde numărul de înregistrare a plângerii, precum și date cu privire la fapta pentru care plângerea a fost depusă. Dacă victima nu vorbește sau nu înțelege limba română, aceasta va primi traducerea confirmării.
„Începând cu 1 ianuarie 2018, sediile nou-construite ale instanțelor de judecată vor fi dotate cu săli de așteptare separate pentru victimele infracțiunilor, pentru a se evita contactul nenecesar dintre victime și presupușii agresori. De asemenea, în cazurile în care se recurge la servicii de justiție reparatorie (cum este, spre exemplu, cazul medierii), pentru a se asigura caracterul echitabil și desfășurarea acestora în interesul victimelor infracțiunii, este necesar ca autorul să fi recunoscut faptele imputate”, precizează Guvernul, într-un comunicat.
Proiectul de act normativ modifică și completează Legea nr. 211/2004 privind unele măsuri pentru asigurarea protecției victimelor infracțiunilor, precum și Legea nr. 192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator. Proiectul de lege transpune acele prevederi ale Directivei 2012/29/UE de stabilire a unor norme minime privind drepturile, sprijinirea și protecția victimelor criminalității care nu au fost preluate până acum în legislația națională.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național