În statele membre ale UE, cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare au fost, în medie, în 2020, 2,3% din PIB
Numărul 46, 8-14 dec. 2021 » Breviar statistic
Statele membre ale Uniunii Europene (UE) au cheltuit aproximativ 311 miliarde de euro pentru cercetare și dezvoltare (R&D) în 2020, echivalentul a 2,3% din PIB; România a alocat anul trecut pentru acest domeniu 0,47% din PIB, arată datele publicate de Eurostat, citate de Agerpres.
În timp ce Belgia și Suedia au alocat, anul trecut, 3,5% din PIB pentru cercetare, urmate de Austria (3,2%) și Germania (3,1%), un număr de șase state membre alocă mai puțin de 1% din PIB pentru cercetare și dezvoltare: Cipru, Bulgaria și Slovacia (toate cu aproximativ 0,9% din PIB), Malta și Letonia (ambele cu 0,7% din PIB) și România (0,47% din PIB).
Conform statisticii, în ultimii zece ani, ponderea în PIB a cheltuielilor pentru cercetare și dezvoltare a crescut în UE de la 2% în 2010, până la 2,3% în 2020. Această creștere este rezultatul faptului că sumele alocate pentru R&D au crescut în 24 de state membre (inclusiv în România), singurele scăderi fiind consemnate în Finlanda, Irlanda și Luxemburg.
Cele mai mari creșteri au fost înregistrate în Belgia (de la 2% din PIB în 2010, până la 3,5% din PIB în 2020), Grecia (de la 0,9% din PIB în 2010, până la 1,5% din PIB în 2020), Polonia și Cehia (ambele cu o creștere de 0,7 puncte procentuale).
Eurostat subliniază că sectorul de business a continuat să fie principalul în care sunt cheltuite fondurile pentru cercetare și dezvoltare, acesta fiind responsabil pentru 66% din totalul cheltuielilor pentru R&D în 2020, urmat de sectorul învățământului superior (22%), sectorul guvernamental (12%) și sectorul privat non-profit (1%).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice