În trimestrul al doilea, numărul mediu al pensionarilor s-a diminuat cu 21.000 faţă de trimestrul precedent
Numărul 35, 17-23 sept. 2019 » Breviar statistic
În trimestrul al doilea al acestui an, numărul mediu de pensionari a fost de 5,159 milioane persoane, în scădere cu 21.000 persoane faţă de trimestrul precedent, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4,670 milioane, în scădere cu 10.000 faţă de trimestrul precedent. Pensia medie lunară (determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari - de asigurări sociale, invaliditate, urmaș etc.- plătite de casele de pensii) a fost de 1235 lei, în creştere cu 0,7% faţă de trimestrul precedent. Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1187 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 45,9% (comparativ cu 47,8% în trimestrul precedent).
Comparativ cu trimestrul II al anului precedent, numărul mediu de pensionari a scăzut cu 48.000, iar cel al categoriei aparținând asigurărilor sociale de stat a scăzut cu 10.000. Pensia medie lunară și pensia medie de asigurări sociale de stat au crescut, comparativ cu același trimestru al anului precedent, cu 10,1% și, respectiv, cu 10,6%.
Numărul mediu de pensionari a fost în scădere cu 21.000 faţă de trimestrul precedent, în timp ce numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a scăzut cu 10.000. Pensia medie lunară şi pensia medie de asigurări sociale de stat au crescut faţă de trimestrul precedent, cu 0,7% şi respectiv cu 0,5%.
În trimestrul al doilea, Pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,96%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 90,6% în totalul celor de asigurări sociale. Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (77,4%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii – anticipată şi anticipată parţial – au reprezentat 2,2%.
Raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 9 la 10; acest raport prezintă variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai 5 pensionari la 10 salariaţi în Municipiul Bucureşti, la 16 pensionari la 10 salariaţi în judeţul Teleorman, 15 la 10 în Giurgiu şi 14 la 10 în Botoşani şi Vaslui.
Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 597 de lei (948 lei în judeţul Botoşani, 954 lei în Giurgiu, 974 lei în Vrancea faţă de 1545 lei în judeţul Hunedoara, 1506 lei în Municipiul Bucureşti, şi 1415 lei în judeţul Braşov).
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial