INACO: Transformarea digitală generează profesii nemaiauzite până acum pe piața muncii
Numărul 36, 28 sept. - 5 oct. 2021 » Conectarea la era digitală
Elevii, profesorii, părinții și adulții dornici de recalificare și dezvoltare profesională vor descoperi care sunt cele mai căutate ocupații în ediția a patra a Ghidului Meseriilor Viitorului - Oportunitățile pieței muncii în lumea de mâine. Ghidul este conceput și lansat de Asociația INACO – Inițiativa pentru Competitivitate, în cadrul proiectului „Crearea primului SmartLab din liceele tehnologice ale României în sectorul 3, la Școala Superioară Comercială ‹‹Nicolae Kretzulescu››, în acord cu ediția a IV-a a Ghidului Meseriilor Viitorului”, proiect finanțat de Primăria Sectorului 3, cu fonduri nerambursabile de la bugetul local.
Potrivit autorilor Ghidului, „big bang-ul online creat de anul pandemic 2020 a accelerat evoluția locurilor de muncă digitale, transformând exponențial viitorul pieței muncii. Revenirea la modul de lucru obișnuit ne pune în fața unor profesii neobișnuite. Primele locuri din top 10 profesii ale viitorului anunțate de World Economic Forum nu seamănă cu nimic din standardul ocupațional obișnuit: facilitator al lucrului la distanță, consilier pentru respectarea programelor de fitness, manager de design pentru case inteligente, consilier de imersiune XR, arhitect de mediu pentru amenajarea spațiului de lucru, detectiv de date, auditor de algoritmi de favorizare, analist de risc pentru dezastre cibernetice. Manager TikTok, dezvoltator de filtre pentru Instagram, administrator/arbitru în competiții virtuale din sportul electronic, fermier urban, constructor de case verzi, inginer în domeniul energiei valurilor, inginer imprimare organe 3D, chirurg în nanomedicină, programator de algoritmi etici, biolog genetician IA, geoinginer climatic, administrator de confidențialitate a datelor sunt doar câteva dintre profesiile viitorului la mare căutare acum și în viitorul imediat pe care Ghidul Meseriilor Viitorului le prezintă, împreună cu abilitățile și profilul psihologic necesare unor astfel de meserii inovatoare”.
Cea de-a patra ediție a Ghidului Meseriilor Viitorului aduce mesajul-cheie al nevoii de trecere de la ON-LINE la OM-LINE, acordând o mai mare atenție echilibrului necesar dintre natură, oameni și spațiu digital, semnalelor viitorului, principiilor etice și umane ale noilor tehnologii, dar și nevoii de a înscrie omenirea pe traiectoria unei dezvoltări verzi și durabile.
A patra ediție a Ghidului Meseriilor Viitorului poate fi accesată gratuit pe website-ul Asociației INACO.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național