„Înainte” și „după”
Numărul 35, 6-12 sep. 2023 » La început a fost cuvântul...
Temele economico-sociale abordate de mass-media pot fi incomparabil mai relevante dacă, în toate cazurile, s-ar respecta fără rabat regulile lingvistico-logice. Astfel, într-o emisiune de radio, prezentatorul remarca: „Precizările interlocutorului nostru sunt clare, însă, nu putem avansa mai departe dacă nu anticipăm totul înainte de acțiunea propriu-zisă”. În fața acestei fraze prolixe suntem îndreptățiți să ne întrebăm: pot exista „precizări”... neclare? Apoi, „anticipările” se pot emite după declanșarea „acțiunii propriu-zise”, iar „avansul” s-ar putea înregistra fără mersul „mai departe”?
Deficitul de rigoare a caracterizat și următoarea aserțiune dintr-un articol apărut într-o publicație bucureșteană: „În cazul în care riscurile sunt luate în considerare înainte de luarea deciziilor, se înmulțesc posibilitățile de obținere a succesului”. Și de această dată, se impune să ne întrebăm: luarea în considerare a „riscurilor” nu precede, oare, „actul decizional”?
De asemenea, într-o dezbatere televizată, unul dintre participanți a afirmat: „Pentru evitarea eșecurilor este necesar, în toate împrejurările, să nu trecem la acțiune fără decizii anterioare bine gândite dinainte”. Și acest exemplu atestă nu numai banalitatea unor constatări, ci și cerința ca „producțiile publicistice” să fie puse în circulație cu „decizii” care, prin însăși natura lor, sunt „anterioare” și, cu certitudine, „bine gândite” pentru ca astfel să fie și „bine” emise în spațiul public. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Brâncuși sub semnul omagierii unei opere inestimabile
Pe întregul cuprins al țării, manifestări prin care toate artele transmit un mesaj comun, autentic umanist
Iași – opt zile de concerte memorabile
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc