„Înainte” și „după”
Numărul 35, 6-12 sep. 2023 » La început a fost cuvântul...
Temele economico-sociale abordate de mass-media pot fi incomparabil mai relevante dacă, în toate cazurile, s-ar respecta fără rabat regulile lingvistico-logice. Astfel, într-o emisiune de radio, prezentatorul remarca: „Precizările interlocutorului nostru sunt clare, însă, nu putem avansa mai departe dacă nu anticipăm totul înainte de acțiunea propriu-zisă”. În fața acestei fraze prolixe suntem îndreptățiți să ne întrebăm: pot exista „precizări”... neclare? Apoi, „anticipările” se pot emite după declanșarea „acțiunii propriu-zise”, iar „avansul” s-ar putea înregistra fără mersul „mai departe”?
Deficitul de rigoare a caracterizat și următoarea aserțiune dintr-un articol apărut într-o publicație bucureșteană: „În cazul în care riscurile sunt luate în considerare înainte de luarea deciziilor, se înmulțesc posibilitățile de obținere a succesului”. Și de această dată, se impune să ne întrebăm: luarea în considerare a „riscurilor” nu precede, oare, „actul decizional”?
De asemenea, într-o dezbatere televizată, unul dintre participanți a afirmat: „Pentru evitarea eșecurilor este necesar, în toate împrejurările, să nu trecem la acțiune fără decizii anterioare bine gândite dinainte”. Și acest exemplu atestă nu numai banalitatea unor constatări, ci și cerința ca „producțiile publicistice” să fie puse în circulație cu „decizii” care, prin însăși natura lor, sunt „anterioare” și, cu certitudine, „bine gândite” pentru ca astfel să fie și „bine” emise în spațiul public. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională