Înainte și după
Numărul 31-32, 7-20 aug. 2024 » La început a fost cuvântul...
Analizele din mass-media acordă, în ultimul timp, o atenție tot mai mare secvențialității unor procese și fenomene din viața economico-socială actuală. Astfel de demersuri publicistice ar câștiga mult sub aspect calitativ dacă ar respecta și regulile exprimării corecte. De pildă, reporterul unui post de radio a afirmat că „în fața unor noi oportunități, firma X s-a aflat într-o situație fără precedent”. Observăm că, în acest caz, noțiunea de „situație” include și „oportunitățile”, iar dacă acestea sunt „noi” apare evident că avem de-a face cu o... „premieră”.
În aceeași ordine de idei, într-un comentariu din presa tipărită, autorul a considerat drept pozitiv faptul că „măsurile adoptate în perioada anterioară au fost prestabilite, în trecut, înainte de a fi în aplicare”. Ne întrebăm: ar fi fost posibil să se „pună în aplicare măsuri” care să nu fi fost „prestabilite”, iar „trecutul”, oare, nu indică o „perioadă anterioară”?
Un derapaj lingvistico-logic asemănător a „comis” și un participant la o dezbatere televizată atunci când a spus că „urmează ca în perioada următoare să se rezolve problemele din trecut care au afectat rezultatele de până acum în intervalul precedent”. În afară de asocierea neinspirată a cuvintelor „urmează” și „în perioada următoare” în aceeași frază (eroare „stilistică” frecventă), se impune a sublinia, din nou, că „trecutul” este exact „un interval precedent”. Așa că pentru o comunicare adecvată, ar fi bine să se ia în considerare și „precedentele”, astfel încât erori de genul celor semnalate „până acum” să fie eliminate. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național