Încălzirea globală a dublat riscul ploilor extreme în Europa Centrală
Numărul 39, 2-8 oct. 2024 » Lumea în care trăim
Încălzirea globală a avut un impact semnificativ asupra ploilor extreme care au afectat Europa Centrală în septembrie 2024. Practic, schimbările climatice au dublat probabilitatea apariției unor astfel de fenomene meteorologice extreme și au crescut intensitatea ploilor cu cel puțin 7%, relatează Mediafax.
Un studiu făcut de World Weather Attribution (WWA) s-a concentrat pe episodul de ploi abundente care a avut loc la mijlocul lunii septembrie, când furtuna Boris s-a oprit deasupra Europei Centrale, provocând inundații devastatoare în Austria, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România și Slovacia. Inundațiile au dus la pierderi de vieți omenești și pagube materiale semnificative.
„Aceste inundații arată cât de costisitoare devin schimbările climatice”, a declarat Maja Vahlberg, coautor al studiului, conform The Guardian. „Chiar și cu zile de pregătire, inundațiile au devastat totuși orașe, au distrus mii de case și au determinat Uniunea Europeană să promită ajutoare în valoare de 10 miliarde de euro”.
Cercetătorii au folosit modele climatice pentru a compara scenariul actual cu o lume în care temperatura globală ar fi fost cu 1,3°C mai scăzută - nivelul de încălzire cauzat până în prezent de activitățile umane. Rezultatele au arătat o creștere clară a riscului de precipitații extreme.
Studiul avertizează că situația ar putea deveni și mai gravă în viitor. Dacă temperatura globală va crește cu 2°C peste nivelurile preindustriale, intensitatea ploilor ar putea crește cu încă 5%, iar probabilitatea unor astfel de evenimente ar putea spori cu 50% față de prezent.
Experții recomandă măsuri urgente de adaptare, inclusiv îmbunătățirea sistemelor de apărare împotriva inundațiilor, a sistemelor de avertizare timpurie și a planurilor de răspuns la dezastre. De asemenea, ei avertizează împotriva reconstrucției în zonele predispuse la inundații.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane