Încălzirea globală a ucis 38.000 de europeni în vara lui 2022
Numărul 43, 30 oct. - 5 nov. 2024 » Roza vânturilor
Mai mult de jumătate din cele 68.000 de decese cauzate de căldură în Europa anului 2022 sunt rezultatul direct al schimbărilor climatice, arată un studiu făcut de cercetătorii Institutului pentru Sănătate Globală din Barcelona. Căldura a făcut de 10 ori mai multe victime decât crimele din Europa, relatează Mediafax. Cercetătorii au calculat că 38.000 de vieți ar fi putut fi salvate dacă atmosfera nu ar fi fost încărcată cu poluanți care provoacă efectul de seră.
Pentru a înțelege amploarea tragediei, numărul victimelor este de 10 ori mai mare decât cel al crimelor înregistrate în Europa în același an.
Studiul a scos la iveală că cele mai vulnerabile categorii au fost femeile (22.501 decese) față de bărbați (14.026 decese), locuitorii din sudul Europei față de cei din nord și persoanele în vârstă față de tineri.
„Mulți văd schimbările climatice drept o problemă a viitorului. Însă descoperirile noastre arată că este deja o urgență”, avertizează Thessa Beck, autorul principal al studiului.
Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât Europa se încălzește de două ori mai repede decât restul planetei, iar spitalele nu sunt pregătite să facă față acestei provocări. Mai mult, ONU a avertizat zilele trecute că Terra se îndreaptă spre o încălzire de 3°C până la sfârșitul secolului, scrie The Guardian.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale