Incendiul - riscul care continuă să provoace cele mai mari daune locuințelor din România
Numărul 1, 15-21 ian. 2025 » Roza vânturilor
Incendiul se menține pe primul loc într-un Top 5 al riscurilor care generează cele mai mari pagube locuințelor asigurate, în timp ce locul secund este ocupat de producerea unor fenomene electrice care pot afecta diverse bunuri din locuință, iar pe locul trei se află riscul de furtună, foarte prezent anul trecut, relevă o analiză realizată la nivelul membrilor Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), citată de Agerpres. Ultimele două locuri sunt ocupate de riscurile de grindină și de explozie.
„Incendiile din Statele Unite ale Americii ne readuc aminte cât de vulnerabili suntem în fața focului. Din nefericire, de multe ori realizăm prea târziu cât de importantă este o asigurare facultativă de locuință - care ne protejează financiar inclusiv împotriva efectelor devastatoare ale incendiilor și ne oferă confortul necesar pentru a trece mai ușor peste aceste momente”, a declarat Alexandru Ciuncan, președinte & director general al UNSAR, citat în comunicat.
Conform UNSAR, cea mai mare despăgubire încasată de un proprietar al unei locuințe care era protejată de o poliță de asigurare facultativă și care a fost afectată de un incendiu a depășit suma de 422.000 euro. „Doar aproape două din zece locuințe din România sunt protejate împotriva acestor riscuri - care le pot distruge, în condițiile în care vorbim de circa 19 incendii pe zi care afectează locuințele”, a precizat Alina Bărbulescu, specialist Asigurări Bunuri & Proprietăți în cadrul UNSAR.
În România, asigurările facultative se pot încheia pentru acele locuințe care sunt deja protejate printr-o poliță obligatorie PAD. Polițele facultative oferă un nivel de protecție extins, la valoarea reală a clădirii și/sau a bunurilor deținute, putând acoperi pagubele produse de dezastre naturale, dar și alte tipuri de riscuri, precum: incendii, explozii, furtuni, căderi de corpuri, inundații produse de avarii ale instalațiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, defecțiuni ale centralei termice, daune ale bunurilor electronice/electrocasnice etc.
De asemenea, o asigurare facultativă poate fi personalizată prin adăugarea de clauze dedicate, în funcție de specificul fiecărei locuințe și de nevoile individuale ale clienților. De exemplu, se pot acoperi inclusiv prejudiciile produse vecinilor, avariile panourilor fotovoltaice sau chiar se pot oferi soluții în cazul unor urgențe - prin intervenția unor specialiști atunci când situația o impune (avarii instalații de apă/gaze/încălzire, pene de curent, avarii ale acoperișului, sistemelor/elementelor de acces în locuință etc.).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane