Încrederea consumatorilor în economia zonei euro se îmbunătățește
Telex » Știri 21 februarie 2023
Încrederea consumatorilor în economia zonei euro a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimul an, un semn al rezilienței și al creșterii speranțelor într-o regiune care ar putea evita recesiunea în 2023, transmit Bloomberg și site-ul rte.ie, preluate de Agerpres. Potrivit datelor preliminare publicate de Comisia Europeană, indicele privind încrederea consumatorilor în economia zonei euro a ajuns la minus 19 puncte în ianuarie, de la minus 20,7 puncte luna precedentă, în linie cu așteptările economiștilor intervievați de Bloomberg. În UE, indicele a urcat cu 1,5 puncte, ajungând la minus 20,6 puncte, în februarie.
O iarnă neașteptat de blândă va ajuta probabil cele 20 de țări din zona euro să evite recesiunea, după o creștere semnificativă a prețurilor energiei, în urma invadării Ucrainei de către Rusia.
Perspectivele s-au îmbunătățit și datorită atenuării creșterii ratei inflației, deși Banca Centrală Europeană (BCE) este îngrijorată de inflația de bază și continuă să majoreze dobânzile. În ianuarie, încrederea în economia zonei euro s-a îmbunătățit, ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimele șapte luni, pe fondul sporirii optimismului în toate sectoarele, în timp ce așteptările inflaționiste în rândul consumatorilor și al companiilor au scăzut.
Potrivit datelor publicate recent de Comisia Europeană, indicele sentimentului economic (ESI) a crescut la 99,9 puncte în ianuarie, de la 97,1 puncte luna precedentă. Este cel mai ridicat nivel al indicelui din iunie 2022.
Sporirea optimismului scoate în evidență așteptările că previzionata scădere a activității economice în cele 20 de țări din zona euro, dacă va avea loc, va fi de mică amploare, în pofida prețului ridicat al energiei și al efectelor războiului din Ucraina.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice