Încrederea, corupția și dezvoltarea sustenabilă reprezintă aspecte interconectate în atitudinea publicului față de sistemul fiscal
Numărul 37, 20-26 sept. 2023 » Direct de la sursă
În cadrul Studiului privind încrederea publică în sistemul fiscal, realizat de ACCA, IFAC și CA ANZ, au fost intervievate 7.700 de persoane la nivel mondial și a relevat faptul că profesioniștii contabili au un rol esențial în tratarea corupției, aceasta afectând negativ atitudinile față de fiscalitate în economiile de la nivel mondial.
Rezultatele studiului arată că 53,8% dintre respondenți percep corupția ca fiind un factor important, însă majoritatea persoanelor consideră că rolul profesioniștilor contabili contribuie la îmbunătățirea sistemelor fiscale făcându-le mai eficiente (59%), mai eficace (57%) și mai juste (55%). Totodată, 68% dintre respondenții din statele G20 văd cel puțin o conexiune între fiscalitate și dezvoltarea durabilă, iar 57% ar fi pregătiți să plătească impozite mai mari în sprijinul acesteia.
În acest context, nivelul ridicat de încredere în profesioniștii contabili este mai important ca niciodată. Studiul arată că aceștia rămân categoria cu cel mai mare grad de încredere în rândul părților interesate din domeniul fiscalității în fiecare stat G20, așa cum s-a relevat în fiecare studiu realizat cu privire la încrederea publică în sistemul fiscal la nivelul G20 de la lansarea inițiativei în 2017.
Principalele constatări ale studiului arată că încrederea în părțile interesate cheie s-a îmbunătățit în majoritatea regiunilor, însă există încă variații semnificative. Totodată, oamenii privesc sistemele fiscale ca mecanism pentru schimbarea pozitivă, dar sunt îngrijorați cu privire la corupție. Nu în ultimul rând, studiul a constatat că oamenii consideră că nivelul impozitelor plătite este rezonabil.
Kevin Dancey, CEO-ul IFAC, a declarat: „Impactul corupției asupra încrederii în sistemul fiscal a reprezentant un subiect antrenant în studiile noastre recente, în special în raportul nostru privind perspectivele globale pentru anul 2022, care se concentrează pe jurisdicțiile din afara G20. Acum, pentru prima dată, avem date specifice cu privire la subiect, iar rezultatele sunt edificatoare. Luate laolaltă cu încrederea continuă în profesioniștii contabili, precum și cu noi date suplimentare cu privire la opiniile asupra dezvoltării durabile, perspectivele referitoare la interconexiunile importante dintre aceste aspecte încep să devină evidente.”
Studiul privind încrederea publică în sistemul fiscal a fost lansat la 14 septembrie, în cadrul unui eveniment online organizat de IFAC, ACCA și CA ANZ.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național