Încrederea în economia zonei euro a crescut peste așteptări în februarie
Telex » Știri 26 februarie 2021
Încrederea în economia zonei euro a crescut peste aşteptări în februarie, pe fondul sporirii optimismului în industrie, servicii şi în rândul consumatorilor, majorând estimările privind inflaţia în rândul producătorilor şi consumatorilor, transmit DPA şi Reuters, preluate de Agerpres. Potrivit datelor publicate de Comisia Europeană, indicele sentimentului economic (ESI) a urcat în februarie la 93,4 puncte, de la 91,5 puncte luna precedentă. Cifra comunicată de Executivul comunitar diferă de estimările analiştilor intervievaţi de Reuters, care se aşteptau la un avans de până la 92 puncte.
În industrie, optimismul s-a îmbunătăţit la minus 3,3 puncte în februarie, de la minus 6,1 puncte, în timp ce analiştii se aşteptau la o îmbunătăţire până la minus 5 puncte, iar încrederea consumatorilor a urcat la minus 14,8 puncte în luna aceasta, de la minus 15,5 puncte luna precedentă.
Încrederea în sectorul serviciilor, responsabil pentru două treimi din PIB-ul zonei euro, s-a îmbunătăţit la minus 17,1 puncte în februarie, de la minus 17,7 puncte luna precedentă, în timp ce economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la minus 18,1 puncte.
Îmbunătăţirea perspectivelor economice au dus la creşterea aşteptărilor privind preţurile de vânzare în rândul producătorilor, de la 4,8 puncte la 9,7 puncte, şi în rândul consumatorilor, de la 15,4 puncte la 15,7 puncte.
Potrivit previziunilor economice de iarnă publicate luna trecută, Comisia Europeană prognozează că economia zonei euro va creşte cu 3,8% atât în 2021, cât şi în 2022, în timp ce economia UE va creşte cu 3,7% în 2021 şi cu 3,9% în 2022. Comisia subliniază însă că impactul economic al pandemiei rămâne inegal de la un stat membru la altul şi de aceea ritmul redresării va varia în mod semnificativ.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național