Încrederea în economia zonei euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii aproape cinci ani
Numărul 37, 1-7 octombrie 2019 » Lumea în care trăim
Încrederea în economia zonei euro a scăzut în septembrie pe fondul tensiunilor comerciale globale care au afectat încrederea în industrie, însă în cel mai mare sector, al serviciilor, aceasta s-a îmbunătăţit, dispersând temerile privind scăderea activităţii economice, transmite agenţia Reuters, citată de Agerpres. Potrivit datelor publicate zilele trecute de Comisia Europeană, indicele sentimentului economic (ESI) a scăzut în septembrie la 101,7 puncte, de la 103,1 puncte în luna precedentă. Este cel mai scăzut nivel din februarie 2015.
Cifra comunicată de Executivul comunitar este mai mică decât estimările analiştilor intervievaţi de Reuters, care se aşteptau la un uşor declin, până la 103 puncte.
Scăderea încrederii în economia zonei euro a rezultat în urma unei „substanţiale deteriorări” a încrederii în industrie, deoarece fabricile profilate pe export au avut de suferit din cauza escaladării tensiunilor comerciale globale, a precizat Comisia Europeană.
Încrederea în industrie a scăzut luna aceasta la minus 8,8 puncte, de la minus 5,8 puncte în august, ajungând la cel mai redus nivel din iulie 2013. Declinul a fost provocat de diminuarea semnificativă a încrederii în industria germană, unde indicatorul a ajuns la minus 15,6 puncte, de la minus 11,2 puncte în august, cel mai scăzut din octombrie 2012.
Într-o notă pozitivă, încrederea în sectorul serviciilor, responsabil pentru două treimi din PIB-ul zonei euro, a urcat până la 9,5 puncte în septembrie, de la 9,2 puncte luna precedentă, aproape de estimările analiştilor.
Aceste evoluţii ar putea dispersa parţial temerile privind scăderea activităţii economice, apreciază analiştii.
Separat, Comisia Europeană a publicat indicatorul privind climatul de afaceri, care ajută la identificarea stadiului ciclului de afaceri. Indicele a scăzut la 0,22 puncte în septembrie, de la 0,34 puncte în luna precedentă, în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters nu se aşteptau la nicio modificare.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial