Încrederea în economie a managerilor din industrie, pe un trend descrescător
Telex » Știri 23 iunie 2016
Activitatea din industrie nu pare să-şi revină, iar indicatorul pentru volumul producţiei a mai coborât cu un punct în luna mai, la 60 de puncte, după ce acesta scăzuse în aprilie la 61 de puncte faţă de 69 în martie, fiind cu trei puncte peste media ultimelor 19 luni (57), se arată într-un comunicat de presă al IRSOP şi SNSPA Facultatea de Management, realizatorii barometrului privind activitatea din industrie în luna mai a acestui an. „Chiar dacă activitatea se află încă în zona de expansiune (peste 50 de puncte), situaţia continuă să creeze îngrijorare. Firmele raportează scăderi ale stocurilor, de la 50 de puncte în martie, la 48 în aprilie şi 44 în mai. Când stocurile scad mai multe luni la rând înseamnă ca firmele au mai puţine comenzi decât vânzări. Inevitabil, indicatorul pentru volumul comenzilor neexecutate a scăzut de la 53 în aprilie la 51 în mai”, afirmă realizatorii barometrului.
Potrivit sursei citate, profitabilitatea suferă şi din alte motive. În ultimele patru luni, managerii au semnalat o creştere continuă a preţurilor de input. Indicatorul costurilor de producţie a crescut de la 54 în februarie la 63 în martie. În schimb, preţurile de desfacere a produselor au rămas constante în jurul valorii de 50, între expansiune şi contracţie.
Realizatorii barometrului susţin că, pe ansamblu, în rândul managerilor creşte îngrijorarea. Aceştia afirmă că indicatorul sintetic de încredere în activitatea viitoare (media aşteptărilor privind volumul comenzilor, producţia şi preţurile încasate de firme) a continuat să scadă de la 64 de puncte în februarie, la 62 în martie, 60 în aprilie şi 57 în mai. Acum se afla cu 3 puncte sub media ultimelor 19 luni (60).
Barometrul a fost realizat pe un eşantion de 313 firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 firme industriale cu peste 9 angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.
(Sursa: Agerpres)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial