„Încrederea în forțele proprii și încrederea celor din jur – premise ale succesului în profesie”
Numărul 4, 6-12 februarie 2018 » Cariere. Drumul spre performanță
Interviu cu expert contabil Tanko Paraschiva, fost director executiv al Filialei CECCAR Covasna
Alexandra Rizea: Cunoaștem că anul 2017 a însemnat, pentru dvs., încununarea unei etape importante din viață, din activitatea profesională. Vă rugăm să vă referiți la acest moment, atât din punct de vedere personal, cât și din perspectiva activității pe care ați desfășurat-o, până acum, în Filiala CECCAR Covasna.
Tanko Paraschiva: 2017 a însemnat, într-adevăr, o schimbare esențială în activitatea mea profesională, întrucât la 28 noiembrie anul trecut m-am pensionat, odată cu împlinirea a 15 ani de când am îndeplinit funcții executive, respectiv cele de secretar și, apoi, de director executiv, în Filiala CECCAR Covasna. Este de la sine înțeles că am trăit acest moment cu emoție, cu sentimente de recunoștință și profundă colegialitate față de toți cei cu care am format și formăm o adevărată familie. Am desfășurat numeroase activități spre binele membrilor, gata oricând să răspundem cerințelor lor, dat fiind faptul că practicăm o profesie grea, care cunoaște continuu schimbări în raport cu evoluțiile economico-sociale, începând cu perioada de tranziție de la proprietatea de stat la cea predominant privată și continuând cu ceea ce se întâmplă în prezent, mai ales în economia reală. Pentru mine și colegii mei a fost deosebit de important că împreună am construit și consolidat o filială la care cu toții au avut permanent unde să apeleze pentru cunoașterea și înțelegerea a ceea ce i-a ajutat și îi ajută în exercitarea profesiei. Mă consider norocoasă că am avut colegi și colaboratori de excepție, care au respectat principiile și regulile deosebit de exigente ale profesiei contabile, ajutându-ne permanent să ne autodepășim.
Aceste aprecieri de ansamblu au la bază, desigur, fapte și date concrete care conturează o experiență interesantă. Vă rugăm să vă referiți tocmai la aceste aspecte.
Aș menționa, în acest sens, modul în care au fost concepute și organizate numeroase acțiuni, între care întâlnirile lunare consacrate dezbaterii noutăților legislative, cursurile și seminarele pentru informarea corectă și operativă asupra noutăților de ordin metodologic, cu accent pe standarde și utilizarea tehnologiilor avansate. Tocmai perfecționarea profesională continuă – cu ajutorul Filialei CECCAR Covasna – a stat și stă la baza respectului manifestat față de noi de conducerile instituțiilor de stat și ale organizațiilor civice cu care colaborăm. Toate acestea nu sunt vorbe, ci fapte, și mă simt îndreptățită să afirm că inițierea și participarea la acțiuni comune de ordin organizațional și instituțional ne-au permis fiecăruia și tuturor laolaltă să beneficiem de experiențe valoroase și să le fructificăm. Aș cita, în acest sens, colaborarea cu structurile teritoriale ale ANAF, ITM, AJOFM, Direcția Județeană Agricolă. Țin neapărat să precizez că, la desfășurarea acestor activități, am beneficiat și de baza materială creată în ultimii 10 ani pentru a dispune de condiții corespunzătoare de organizare a cursurilor, seminarelor, a altor întâlniri. Precizez că dispunem de o sală de 120 de locuri, dotată cu tehnică modernă. Revin, însă, asupra ajutorului dat colegilor în plan profesional, mai ales prin invitarea unor lectori de înalt prestigiu și de recunoscută competență, care ne-au ajutat și ne ajută să performăm în activitatea noastră.
Activitatea evocată, inclusiv parcursul dvs. profesional atât de dens în semnificații, pune în evidență și modul în care opțiunea pentru profesia contabilă s-a împlinit și se împlinește. Ce v-a determinat să optați pentru această profesie și cum o asemenea opțiune a influențat afirmarea dvs. ca expert contabil?
Întrucât, la vârsta de 14 ani, când am absolvit clasa a VIII-a în localitatea Dej (județul Cluj), nu eram hotărâtă pe ce drum să apuc pentru a învăța o meserie, părinții m-au ajutat să fac o alegere care s-a dovedit a fi benefică. Tocmai atunci s-a înființat, în orașul nostru, Liceul Economic, și am fost sfătuită de părinți să susțin aici examenul de admitere așa încât, odată cu absolvirea cursurilor, să am o meserie care să mă reprezinte, care să-mi dea satisfacții, care să-mi asigure condiții pentru o existență decentă și demnă. Este încă un motiv să mă consider norocoasă, întrucât am avut, la acel liceu, profesori excelenți la materiile de specialitate, care ne-au învățat cu adevărat meserie prin legătura permanentă pe care o făceau între teorie și practică. După absolvirea liceului, mi-am continuat studiile la Facultatea de Științe Economice în domeniul contabilității agricole. Am optat pentru acest domeniu și în condițiile în care soțul meu era de profesie inginer agronom. Ajungând la CAP Lisnău din județul Covasna, am îndeplinit funcția de contabil-șef. Am fost, din nou, norocoasă, deoarece, după activitatea mea la respectivul CAP, a intervenit trecerea de la contabilitatea „Cartea mare” la evidența contabilă „Maestru șah”, cu care eram familiarizată din liceu și facultate, ceea ce mi-a permis să îmi îndeplinesc în condiții bune obligațiile profesionale și, de asemenea, a avut ca efect recunoașterea calificării mele profesionale de către colegi și autoritățile economice județene. După 11 ani de activitate la CAP m-am angajat la Banca Agricolă din municipiul Sf. Gheorghe (județul Covasna), în funcția de inspector. M-am simțit și aici bine, deoarece am avut posibilitatea să-mi fructific cunoștințele de ordin practic prin întocmirea de documentații tehnice adecvate, precum și prin soluțiile pe care le propuneam în urma familiarizării mele cu tehnologiile din domeniul culturilor de câmp și din zootehnie. Pe baza rezultatelor înregistrate, după doi ani de activitate în calitate de inspector, am fost numită în funcția de șef serviciu de creditare, funcție deținută și după achiziția de către Raiffeisen Bank a Băncii Agricole. Pe tot acest parcurs, am învățat și analiză financiară dintr-o perspectivă macroeconomică, ceea ce a constituit încă un pas înainte în exercitarea profesiei. A fost foarte important că, încă din primele luni al anului 1990, am participat la cursurile predate de lectori din Franța și Marea Britanie, în vederea însușirii cunoștințelor specifice de economie de piață organizate la nivel național de Banca Națională a României. Toate aceste acumulări în plan profesional mi-au permis ca, după ce am împlinit 50 de ani și după ce am obținut calificarea de expert contabil, să deschid propria afacere, respectiv o societate de expertiză contabilă care funcționează și în prezent.
Ceea ce dvs. ați relatat pune în evidență legătura strânsă dintre împlinirile profesionale și îndatoririle civice. Suntem convinși că, din această perspectivă, aveți de transmis și un mesaj către generațiile mai tinere de profesioniști contabili.
Principalul mesaj este acela că, fără încredere în forțele proprii, este imposibil să obții performanțe, mai ales în profesia noastră. Or, această încredere nu poate fi câștigată și consolidată decât în activitatea practică, îmbinată strâns cu cea teoretică. Mi-am verificat continuu abilitățile și capacitatea de acțiune, atât prin aprofundarea domeniilor în care am muncit, cât și prin extinderea acestora. Astfel, am început și o activitate didactică prin predarea contabilității la un liceu economic din municipiul Sf. Gheorghe. Apoi, am fost consilier, cu un mandat de patru ani, la Primăria municipiului reședință de județ, am îndeplinit funcții de conducere în Asociația Economiștilor Maghiari din România, Sucursala Sf. Gheorghe, dar, așa cum am mai precizat, m-am regăsit cel mai bine în activitățile civice desfășurate în Filiala CECCAR Covasna. Astfel, pot adăuga că o altă cerință obligatorie, pe lângă cea a încrederii în sine, o constituie încrederea celor din jur, în primul rând a colegilor de breaslă, a celor care fac parte din organizațiile și instituțiile cu care colaborăm. Această dublă încredere m-a determinat permanent să-mi propun obiective mai grele, să-mi confrunt aspirațiile cu rezultatele și să iau decizii în consecință. Numai pe această bază am înființat propria mea societate de contabilitate, întrucât numai ceea ce am acumulat inclusiv în activitatea desfășurată în Filiala CECCAR Covasna putea să se fructifice la un nivel superior.
Aflându-ne la început de an, vă rugăm să vă referiți la proiectele dvs., la modul în care atât personal, cât și la nivelul firmei, intenționați să acționați pentru a răspunde noilor exigențe ale profesiei, mai ales sub impactul tehnologiilor avansate, ale erei digitale.
Trebuie să vă mărturisesc că una dintre motivațiile deciziei de a mă pensiona a fost aceea că, pentru a dezvolta firma a fost și este necesar să mă concentrez asupra activității acesteia, în condițiile în care a crescut continuu numărul de clienți. Acest progres a avut și are la bază tocmai capacitatea noastră de a oferi servicii de tot mai bună calitate, ceea ce implică, în primul rând, asimilarea și punerea în valoare a tehnologiilor specifice erei digitale. Acestea sunt premisele extinderii și aprofundării activității în anul în care am pășit de curând, principala preocupare constituind-o prestarea de servicii dintre cele mai solicitate de clienții noștri. Am preluat managementul firmei, atât pentru a-l exonera de o serie de atribuții cel de-al doilea administrator care, astfel, se poate concentra asupra unor lucrări mai complexe, solicitate, de asemenea, de clienți. Faptul că noi suntem deschiși permanent la tot ceea ce este nou și avansat constituie un atu puternic pe piața contabilității, serviciile tot mai extinse și mai aprofundate pe care le oferim întreprinzătorilor și managerilor răspunzând cerințelor lor, tendințelor principale de dezvoltare economico-socială atât în profil teritorial, cât și la nivelul întregii țări.
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile