INDAGRA 2018: Materie primă cu plusvaloare
Numărul 40, 16-22 oct. 2018 » Eveniment
La finalul acestei luni și la începutul celei viitoare (31 octombrie–4 noiembrie), Complexul expozițional Romexpo va găzdui tradiționalul Târg internațional al agriculturii și industriei alimentare, INDAGRA. Bucureștenii și locuitorii din alte zone ale țării vor veni negreșit să vadă ceea ce oferă, de regulă, această deosebit de amplă manifestare expozițională, de la produse specifice la utilaje și echipamente de profil, de la spectacole folclorice la bunătăți culinare, consumate pe loc sau puse „la pachet” pentru acasă. Se îmbină, astfel, potrivit unei vechi zicale, utilul și plăcutul.
Ediția din acest an a târgului are unele particularități, atât ca efect al acțiunii oamenilor din domeniile reprezentate, cât și al unor necazuri provocate de capriciile vremii, dar și de „importul” de viruși în sectorul zootehnic. Este vorba despre un an-record în producțiile de grâu, orz, orzoaică (la grâu s-a depășit „pragul” istoric de 10 milioane de tone) și de diminuare severă a producției în zootehnie, nu numai din pricina pestei porcine, ci și a unor dificultăți de ordin managerial. O altă caracteristică va fi conferită de preocupările și rezultatele, unele notabile, în ceea ce privește gradul de prelucrare a materiilor prime agricole, dar și de o altă componentă industrială, respectiv progresele în materie de producție a utilajelor și echipamentelor de profil.
Ideea centrală se poate rezuma astfel: concomitent cu sporirea recoltelor se impune creșterea rapidă a industrializării produselor agricole, accentul urmând să se pună pe plusvaloare. Remarca este valabilă și pentru exportul românesc, prin cerința trecerii de la livrarea de materie primă la produse procesate.
Ca de obicei, INDAGRA va găzdui și manifestări menite să ofere un cadru cât mai potrivit pentru schimburi de experiență, pentru dezbateri care interesează și profesioniștii contabili care prestează servicii unui număr tot mai mare de entități agricole, de la societăți comerciale până la cooperative. Afacerile capătă o tot mai mare amploare prin ponderea sporită a producțiilor destinate pieței. O serie de asociații, de cooperative din aproape toate zonele țării au reușit, prin creșterea competitivității lor, să pătrundă și în hipermarketuri și să furnizeze cantități mai mari de produse agroalimentare la export. Sigur, persistă dificultăți majore legate de deficitul de forță de muncă, de costuri și de prețuri, de utilizarea subvențiilor, de starea infrastructurii de transport, de multe altele. Progresele sunt, însă, evidente, atât prin majorarea contribuției agriculturii și industriei alimentare la creșterea PIB, cât și prin dezvoltarea de ansamblu a mediului rural. Sunt fenomene și procese care se vor releva, cu siguranță, la ediția din acest an a Târgului internațional INDAGRA, inclusiv în ceea ce privește implicarea profesioniștilor contabili la actele decizionale ale întreprinzătorilor din toate ramurile și subramurile complexului agro-alimentar al României.
Menționam, la începutul acestui text, gradul de atractivitate prezentat de acest târg și prin elementele de ordin recreativ. O vizită la Romexpo în zilele în care este găzduită INDAGRA va prilejui numeroase satisfacții de ordin cultural-artistic. În același timp, tradiționalele mustării și alte entități din diverse domenii de ordin culinar vor fi asaltate de toți cei dornici să mănânce sănătos și, evident, gustos.
Există un puternic curent de opinie reflectat, atât în piețele obișnuite, cât și în hipermarketuri, în favoarea produselor românești. Alături de prețuri se afișează, aproape invariabil, mențiunea produs românesc. Este cu neputință să nu se remarce acest fapt. Plusvaloarea la care ne referim include și calitatea, virtuțile produselor bio, așa cum sunt ele rezultate din modul în care se practică agricultura și se dezvoltă industria alimentară în tot mai multe zone ale României.
Iată, deci, o paletă largă de teme pe care INDAGRA le va oferi spre meditație nu numai fermierilor și altor întreprinzători din agricultură și industria alimentară, ci și celor cu numeroase alte îndeletniciri. Se poate aprecia că există suficiente premise ca INDAGRA 2018 să fie un succes.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național