Îndoieli și certitudini
Numărul 37, 21-27 sep. 2022 » La început a fost cuvântul...
Este pe deplin explicabil faptul că informațiile și analizele apărute în mass-media implică abordări adecvate nu numai în ceea ce privește conținutul, ci vizează și forma de prezentare, mai ales sub aspect logico-lingvistic. Or, tocmai această a doua cerință nu este respectată, de multe ori, ceea ce impune recursul la corecturi de genul celor cuprinse în rubrica de față.
Astfel, un participant la o dezbatere televizată a afirmat, între altele: „Pentru a identifica noi resurse de energie, este necesar cu prioritate să se stabilească mai întâi, cu maximă exactitate, cauzele probabile ale risipei”. Dacă se spune „mai întâi”, este de prisos să se adauge „cu prioritate”. Apoi, noțiunea de „exactitate” nu are grad de comparație. Ori avem de-a face cu ceva „exact” ori „inexact”. La fel, „exactitatea” nu este compatibilă cu noțiunea de „probabil”.
Tot în legătură cu gestionarea resurselor energetice, într-un editorial din presa tipărită, se recomanda: „Să economisim consumul energetic, pornind de la eliminarea risipei inutile, inclusiv a energiei regenerabile”. Ne întrebăm: ar putea exista „risipă utilă”? Cât privește tipurile de energie la care se referă autorul nu acestea sunt „regenerabile”, ci sursele lor. Prin urmare, energia consumată nu este… „regenerabilă”; corect era să se spună „energie din surse regenerabile”.
În aceeași notă menită să releve implicațiile crizei energetice, într-un reportaj radiofonic, se remarca: „În prezent, este în afara oricărei îndoieli că a devenit certă condiția de a limita lipsa de alternative prin diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale”. Păi, dacă nu este cazul să ne „îndoim” de ceva, ce rost are să se facă trimitere la „certitudini”, după cum „eliminarea lipsei de alternative” este exact echivalentul „diversificării surselor de aprovizionare”. Așa că, în condițiile nerespectării regulilor de exprimare corectă, este o „certitudine” că nici comunicarea publică n-are șanse reale să se îmbunătățească. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane