Indonezia a inaugurat prima linie de tren de mare viteză din Asia de Sud-Est
Numărul 39, 4-10 oct. 2023 » Roza vânturilor
Indonezia a inaugurat prima sa linie de tren de mare viteză, o infrastructură inedită în Asia de Sud-Est, la finalul unui proiect în valoare de mai multe miliarde de dolari susținut de China, informează AFP, preluată de Agerpres. Linia, care face legătura între capitala Jakarta și Bandung în 45 de minute, trebuia inaugurată în 2019, dar a suferit întârzieri care, împreună cu pandemia de Covid-19, au majorat nota de plată de la 4,7 miliarde de euro inițial, până la 6,6 miliarde de euro la final.
Trenul de mare viteză Jakarta-Bandung "este un simbol al modernizării transportului public, în perfectă conexiune cu alte moduri de transport", a declarat președintele Indoneziei, Joko Widodo, cu prilejul unei ceremonii organizate în gara centrală din capitala Jakarta.
Botezat 'Whoosh', un acronim pentru 'Waktu Hemat, Operasi Optimal, Sistem Handal', care înseamnă "câștig de timp, funcționare optimă, sistem fiabil", trenul a fost conceput pentru a transporta peste 600 de persoane între Jakarta și orașul important Bandung, amplasat la sud-est de capitala Indoneziei, în trei sferturi de oră, față de cel puțin două ore anterior.
Construit de patru companii naționale din Indonezia și China Railway International, trenul poate atinge o viteză de până la 350 km/h.
Autoritățile au testat deja noua linie de 142 de kilometri înainte de inaugurarea oficială. Investiția face parte din inițiativa chineză "Noul drum al mătăsii", un plan faraonic care ar urma să permită dezvoltarea, grație fondurilor chineze, a noi drumuri, porturi, căi ferate și alte infrastructuri în afara Chinei.
Ministrul Transporturilor din Indonezia, Budi Karya Sumadi, a confirmat săptămâna trecută intenția Guvernului de a prelungi linia de tren de mare viteză până la Surabaya, al doilea cel mai important oraș din arhipelag.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile