Îndreptar și îndreptări
Numărul 43, 30 oct. - 5 nov. 2024 » La început a fost cuvântul...
Noi toți cei interesați de temele pe care le abordăm în această rubrică dispunem, în momentul de față, de încă un instrument de lucru a cărui valoare nu mai trebuie subliniată. A apărut ediția a VI-a a Îndreptarului ortografic, ortoepic, morfologic și de punctuație, elaborat de Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” al Academiei Române. În acest fel avem la dispoziție „soluțiile” corecte referitoare la exprimările în scris și în viu grai mai ales pentru numeroase aspecte care vizează tocmai regulile la care ne referim în acest spațiu publicistic săptămână de săptămână.
Odată cu precizarea că normele adoptate de Institutul de Lingvistică sunt obligatorii, consemnăm principalele capitole ale „Îndreptarului”, respectiv norme ortografice (alfabet, litere, diacritice, punctuație), regulile de scriere și de pronunțare (între care vocalele, semivocalele, diftongii, consoanele, grupurile de consoane, cuvintele compuse, cuvintele străine), recomandări și observații diferențiate pe părțile de vorbire (substantivul și articolul, adjectivul, verbul, adverbul, prepoziția etc.). „Îndreptarul” conține și un capitol dedicat vocabularului în care sunt prezentate normele de redactare a sute de cuvinte. În anexe se fac referiri la numele proprii, la scrierea numelor proprii latinești și grecești, la ortograme.
Prin conținut și structură, actuala ediție a „Îndreptarului ortografic, ortoepic, morfologic și de punctuație” aduce la zi aspecte esențiale ale exprimării corecte, cu trimitere directă la acte oficiale, precum și la activitățile de ordin publicistic. Prin urmare, nu putem decât să salutăm această apariție editorială și să mulțumim colectivelor de specialiști că ne-au pus la îndemână un asemenea valoros instrument de lucru. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale