Industria călătoriilor și a turismului va contribui în acest an cu aproximativ 11% la PIB-ul global
Numărul 39, 4-10 oct. 2023 » Lumea în care trăim
Industria călătoriilor și a turismului va contribui în acest an cu aproximativ 11% la PIB-ul global, în timp ce numărul pasagerilor care vor călători cu companiile aeriene programate este estimat la 5 miliarde în 2023, potrivit datelor transmise de Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT), citate de Agerpres. De asemenea, industria călătoriilor este așteptată să susțină 105 milioane de locuri de muncă la nivel global până la sfârșitul acestui an.
Legat de destinații, Franța rămâne cea mai vizitată țară, cu peste 95 de milioane de vizitatori estimați pentru 2023, iar ecoturismul este mai popular ca niciodată, având în vedere că 90% dintre călători iau în considerare aspectele legate de sustenabilitate atunci când aleg destinații. De altfel, anul acesta tema prin care s-a marcat Ziua Mondială a Turismului a fost "Turism și Investiții Verzi" pentru a sublinia importanța crescândă a practicilor de turism responsabil din punct de vedere ecologic.
Potrivit datelor ANAT, industria globală a croazierelor este estimată la aproximativ 60 de miliarde de dolari până la sfârșitul anului 2023, iar cheltuielile pentru călătoriile de afaceri ar putea atinge 1,9 trilioane de dolari până la finele anului.
"ANAT recunoaște contribuția semnificativă a turismului la dezvoltarea economică a țării noastre. Turismul de incoming, adică sosirea turiștilor străini, joacă un rol esențial în exportul de servicii și în atragerea de valută străină. Încurajăm promovarea României ca destinație turistică, în conformitate cu tematica «Investiții Verzi», pentru a atrage turiști interesați de mediu și sustenabilitate. În același timp, nu putem omite turismul intern. Foarte mulți români călătoresc, într-un an, atât în țară, cât și în străinătate, ceea ce este o dovadă a pasiunii noastre pentru explorare și descoperire. Este esențial să nu restricționăm mobilitatea internă și să promovăm experiențele turistice în țara noastră minunată. Trebuie să fim deschiși și primitori cu călătorii din întreaga lume, dar să încurajăm și călătoriile românilor în alte țări. Doar așa românii își pot forma o cultură turistică, și, după cum știm cu toții, orice călătorie te dezvoltă personal", susțin reprezentanții ANAT într-un comunicat.
În ceea ce privește perspectivele globale, se estimează că volumul de călătorii pe partea de incoming va crește cu 31% în 2023 și cu 18% în 2024, în timp ce cheltuielile ajustate la inflație vor crește cu 34% în 2023 și cu 19% în 2024. Se prognozează că volumul în acest sector se va recupera până în 2025, în timp ce cheltuielile ajustate la inflație nu se vor recupera până în 2026.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național