Inflația determină firmele globale să se reorienteze spre estul Europei în căutare de economii
Numărul 42, 26 oct. - 1 nov. 2022 » Lumea în care trăim
Companiile din Europa Centrală care oferă servicii de business cu prețuri reduse pentru firmele multinaționale au început să își accelereze planurile de expansiune, în condițiile în care inflația ridicată determină firmele globale să se îndrepte spre regiune pentru a-și reduce costurile și a-și îmbunătăți marjele, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Din Praga și până la Varșovia și Budapesta, companiile occidentale au încercat de mult timp să profite de forța de muncă educată din regiune pentru outsourcing sau servicii de business. Acum, în pofida reducerii decalajelor salariale și a faptului că costurile cresc mai rapid decât în Europa Occidentală, centrele de servicii de business din Europa Centrală, care au înflorit în perioada pandemiei au început să își crească forța de muncă în timp ce alte sectoare, cum este cel manufacturier, se diminuează în contextul războiului din Ucraina și al exploziei costurilor la energie.
Un exemplu este firma Pure Storage din Silicon Valley. Acest dezvoltator de hardware și software pentru flash-data a anunțat în luna septembrie că își dublează numărul de ingineri de la centrul din Praga și are de gând să îl dubleze din nou în 2023 și în 2024. „Este mai eficient să angajezi un inginer în Praga decât la Mountain View, chiar și dacă iei în calcul inflația”, spune Paul Melmon, directorul centrului Pure Storage din Praga.
Sectorul de servicii de business a crescut de la aproape zero în urmă cu 25 de ani la o industrie care angajează aproape 800.000 de persoane în Europa Centrală, fiind un motor din ce în ce mai important pentru economiile locale.
Un studiu efectuat de Asociația liderilor de servicii de business (ABSL) din Cehia a estimat că gradul de ocupare în acest sector va crește cu 11% în 2022 și cu 13% în 2023. „Odată cu creșterea ratei inflației în Vest, această regiune vede cum din ce în ce mai mulți investitori vin și își înființează centre și noi tipuri de servicii”, a spus directorul ABSL, Jonathan Appleton.
Decalajul salarial s-a redus în ultimii ani pe măsură ce ritmul de creștere economică din Polonia și Cehia l-a devansat pe cel al țărilor occidentale. Dar chiar și așa costurile cu forța de muncă în regiune sunt în continuare cu 40% până la 50% mai mici, susțin experții.
În Polonia, unde peste 400.000 de oameni lucrează în servicii de business, sectorul este așteptat să înregistreze un ritm anual de creștere de aproape 8%, în pofida faptului că salariile au o creștere de două cifre, inflația este la 17,2% iar țara vecină Ucraina a fost invadată de Rusia.
„În Polonia avem foarte mulți tineri care învață, studiază și cunosc limbi străine, de aceea potențialul de creștere este mare și acest lucru este influențat și de inflația ridicată din Occident”, a spus Lukasz Gebski, director general la operatorul de call centere Teleperformance Polska.
În paralel, alte regiuni globale pentru outsourcing încep să se confrunte cu dificultăți. În India, exportatorii de IT precum TCS, Wipro și Infosys s-au confruntat cu diminuarea marjelor în ultimele trimestre pe măsură ce încearcă să își păstreze angajații în contextul unei pierderi generale de talente.
Însă în Europa Centrală, unde PIB-ul Cehiei este așteptat să crească cu 2,3% în 2022 și cu 1,1% în 2023, în timp ce economia poloneză este așteptată să încetinească de la 4,7% în 2022 până la 1,4% în 2023, serviciile de business oferă un segment economic luminos.
La firma Comdata, unde 1.500 de angajați în Cehia și Ungaria lucrează în domeniul serviciilor telefonice, afacerile sunt înfloritoare grație creșterii ratei inflației și costurilor pentru companiile occidentale. Compania intenționează să angajeze 300 de persoane în 2022 și 2023, spune directorul regional Jan Nedelnik. „Pe măsură ce din ce în ce mai multe companii încearcă să își reducă costurile cu mâna de lucru, ele își vor muta serviciile din Europa occidentală. În ultimele 2-3 luni am văzut cum au crescut cererile pentru posturile de vorbitori de limbile germană, franceză, spaniolă și engleză. Această tendință va continua”, spune Jan Nedelnik.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național