Inflația în zona euro a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani
Numărul 41, 3-9 nov. 2021 » Lumea în care trăim
Rata anuală a inflației în zona euro a urcat în octombrie la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, iar analiștii se așteaptă ca tendința să continue, un motiv de îngrijorare pentru BCE și investitori, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Potrivit unei estimări preliminare publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), rata anuală a inflației în zona euro a crescut până la 4,1% în octombrie, de la un nivel de 3,4% în septembrie. Este cel mai ridicat nivel din iulie 2008 și depășește cu mult obiectivul țintă al Băncii Centrale Europene (BCE) de 2%. Analiștii se așteptau ca rata anuală a inflației să ajungă la 3,7% în octombrie.
Creșterea ratei inflației în zona euro în octombrie se explică în principal prin faptul că prețurile la energie au înregistrat o majorare cu două cifre, cu un avans de 23,5%, în timp ce prețurile la servicii au crescut cu 2,1%, la bunurile industriale neenergetice au urcat cu 2%, iar cele la alimente, băuturi alcoolice și țigări au înregistrat un avans de 2%.
Datele Eurostat arată că inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, a accelerat la 2,1% în octombrie, de la 1,9% în luna precedentă. De asemenea, un indicator care pe lângă prețurile la energie și alimente exclude și prețurile la țigări a urcat până la 2,1%, de la 1,9%. Inflația de bază este indicatorul urmărit cu atenție de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.
Estimarea publicată de Eurostat este una preliminară, urmând ca o estimare revizuită, care să includă și datele privind inflația în Uniunea Europeană, să fie dată publicității la 17 noiembrie.
În iulie, după o procedură de revizuire strategică de 18 luni, Banca Centrală Europeană a anunțat modificarea țintei sale de inflație la 2% pe termen mediu, renunțând la precedenta formulare potrivit căreia BCE miza pe o țintă de inflație „mai mică, dar apropiată de 2%”, care a creat impresia că instituția de la Frankfurt este mai preocupată de o creștere a prețurilor peste ținta sa decât de una mai mică.
În septembrie, Banca Centrală Europeană a revizuit în creștere proiecțiile privind inflația, pe fondul unei redresări mai rapide decât se estima, în urma pandemiei.
Președintele BCE, Christine Lagarde, a apreciat că, deși perspectivele privind inflația în acest an au fost revizuite în creștere, depășind ținta de 2% a BCE, actuala majorare este așteptată să fie temporară, iar pe termen mediu inflația va fi sub 2%.
Rata inflației în zona euro ar urma să se situeze anul acesta la 2,2%, depășind ținta de 2% a BCE, și în creștere față de nivelul de 1,9% previzionat în iunie. Actuala creștere a inflației este rezultatul unor factori temporari, cum ar fi prețurile mai ridicate la energie, a explicat Lagarde, astfel încât inflația va scădea anul viitor la 1,7%, față de nivelul de 1,5% previzionat în iunie
În 2023, inflația ar urma să se situeze la 1,5%, ușor mai ridicată decât nivelul de 1,4% previzionat în iunie.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane