Inflația în zona euro a înregistrat o scădere peste așteptări în decembrie 2022
Numărul 1, 11-17 ian. 2023 » Lumea în care trăim
Rata anuală a inflației în zona euro a înregistrat o scădere peste așteptări în decembrie, dar inflația de bază a crescut, sporind presiunile asupra Băncii Centrale Europene (BCE) de a ține sub control o inflație care este de aproape cinci ori peste ținta sa de 2%, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Potrivit unei estimări preliminare publicate de Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro a încetinit la 9,2% în decembrie, de la 10,1% luna precedentă. Cifra anunțată de Eurostat este mai bună decât estimările analiștilor, care mizau pe o creștere a prețurilor de 9,7%.
Scăderea ratei inflației în zona euro se explică mai ales prin faptul că prețurile la energie au înregistrat un avans de 25,7% în decembrie, semnificativ mai mic decât cel de 34,9% consemnat luna precedentă. În schimb, inflația prețurilor la alimente a continuat să accelereze, de la 13,6% în noiembrie, la 13,8% în decembrie.
De asemenea, datele Eurostat arată că inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, a continuat să crească până la 6,9%, de la 6,6% în noiembrie. Inflația de bază este indicatorul urmărit cu atenție de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.
În rândul țărilor din zona euro, cele mai ridicate rate ale inflației se înregistrează în țările baltice, în frunte fiind Letonia (20,7%), urmată de Lituania (20%) și Estonia (17,5%). La polul opus, cea mai redusă creștere a prețurilor se înregistrează în Spania (5,6%).
Pentru a reduce inflația în zona euro, Banca Centrală Europeană a majorat în decembrie dobânda de politică monetară cu 50 de puncte de bază, la 2,5%, a patra creștere consecutivă.
În cele mai recente prognoze, BCE se așteaptă ca rata inflației în zona euro să se situeze la 8,4% în 2022, la 6,3% în 2023 și la 3,4% în 2024.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice