InfoCons pune la dispoziția celor interesați lista unităților de cazare și a agențiilor de turism autorizate din România
Telex » Știri 15 aprilie 2022
InfoCons vine în sprijinul persoanelor care intenționează să plece în vacanță de Sărbătorile Pascale sau de 1 Mai și le pune la dispoziția acestora lista unităților de cazare și a agențiilor autorizate din România, precum și secțiunea SOS din aplicația gratuită InfoCons, cu numere de urgență județene, naționale și internaționale. „Indiferent de locație, trebuie să ne asigurăm că locul în care ne vom petrece vacanța respectă criteriile de clasificare conform legii și, de asemenea, să ne asigurăm că locația este autorizată, iar clasificarea obținută corespunde. În acest sens, InfoCons vine în sprijinul consumatorilor cu lista actualizată a unităților de cazare”, se menționează într-un comunicat citat de Agerpres. Totodată, turiștii pot verifica ce anume trebuie să pună la dispoziție fiecare unitate de cazare în funcție de clasificarea obținută care trebuie să fie afișată la loc vizibil (numeric, stele, flori sau margarete).
Conform InfoCons, în România sunt autorizate 18.283 unități de cazare de diferite tipuri, cu 250.660 spații de cazare și 530.879 locuri, respectiv: pensiuni turistice, camere de închiriat, hoteluri, apartamente de închiriat, pensiuni agroturistice, vile turistice, hosteluri, cabane turistice, moteluri, căsuțe tip camping, bungalowuri, campinguri, popasuri turistice, spații de campare, hoteluri apartament, nave maritime și fluviale, pontoane plutitoare, sate de vacanță, parcele de campare.
Pe primele locuri, cu cel mai mare număr de unități în funcție de tipul acestora, se situează pensiunile turistice - 28,14%, camerele de închiriat - 27,91% și hotelurile - 10,05%.
Din punctul de vedere al clasificării acestora, situația este următoarea: 40,03% unități de cazare cu 3 stele; 20,92% unități de cazare cu 3 margarete/flori/stele; 14,01% unități de cazare cu 2 stele.
În funcție de județul unde sunt localizate unitățile de cazare, cele mai multe se regăsesc în județele Constanța - 16,01%, Brașov - 10,10% și Suceava - 5,59%.
De asemenea, ținând cont de faptul că pârtiile de schi sunt încă deschise, InfoCons recomandă să se verifice dacă pârtia este omologată sau nu.
Pe de altă parte, pentru cei care călătoresc în țară sau în străinătate, aplicația gratuită InfoCons pune la dispoziție butonul SOS cu numerele de urgență județene, naționale și internaționale, ce pot fi apelate direct din aplicație. Aplicația este disponibilă pentru IOS, Huawei și Android.
„Urmează Sărbătorile de Paște, ziua liberă de 1 Mai, dar și vacanța de vară, și pentru a nu avea surprize neplăcute puteți verifica înainte de a achita avansul către o unitate turistică dacă aceasta este autorizată sau nu și pentru ce clasificare. Putem verifica ușor dacă unitatea de cazare ne pune la dispoziție toate facilitățile conform clasificării primite. Totodată, întotdeauna trebuie să solicităm bonul fiscal pentru a avea dovada justificativă în cazul în care dorim să depunem sesizări. Luați atitudine și verificați înainte de plecare unitatea de cazare și pârtia! Un om prevenit face cât doi! Și nu uita: un consumator educat și informat este un consumator protejat”, a declarat Sorin Mierlea, președinte InfoCons.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice