Infografic: Participarea femeilor în structurile de conducere a crescut spectaculos atât în sectorul public, cât și în cel privat
Numărul 12, 27 mar. - 2 apr. 2024 » Analize și sinteze
Participarea femeilor în structurile de conducere a crescut spectaculos, atât în sectorul public, cât și în cel privat, de la 34% în 2002, la 48% în 2021, potrivit unui Infografic Monitorul Social, un proiect al Fundației Friedrich-Ebert-Stiftung România. "Participarea femeilor în structurile de conducere (membri ai corpului legislativ, ai Executivului, înalți conducători ai administrației, conducători și funcționari superiori) a crescut spectaculos, atât în sectorul public, cât și în cel privat: 34% în 2002, 40% în 2011, 48% în 2021. În prezent, ponderea femeilor în categoria structurilor de conducere o depășește pe cea din totalul populației ocupate. Mai mult decât atât, proporția persoanelor cu funcții de conducere este mai mare în rândul femeilor ocupate decât în rândul bărbaților (3,14% dintre femeile ocupate sunt în structurile de conducere, în timp ce, în rândul bărbaților, procentajul celor cu funcții de conducere este de 2,89%)", precizează realizatorii Infograficului, într-un comunicat citat de Agerpres.
De asemenea, femeile sunt majoritare, iar ponderea lor este în creștere, în categoria specialiștilor din diverse domenii de activitate: dacă în 2002 femeile reprezentau 51% dintre specialiști, în 2021 procentajul a ajuns la 60%.
Pe de altă parte, ponderea femeilor este mică și tinde să scadă în rândul lucrătorilor din agricultură și al muncitorilor necalificați. Astfel, dacă în 2002, 44% dintre lucrătorii calificați în agricultură erau femei, în 2021 ponderea acestora a scăzut la 36%. În ceea ce privește ponderea femeilor în rândul muncitorilor necalificați, aceasta s-a redus de la 44% în 2002 la 41% în 2021.
Cu toate acestea, rata ocupării femeilor pe piața muncii (59,1% din totalul populației ocupate) este mult mai mică decât a bărbaților (77,7%) și decât media ratei de ocupare a femeilor în UE (de 69,3% în 2022). România are printre cele mai mare diferențe între sexe în privința ratei de ocupare, subliniază sursa citată.
Conform definiției internaționale (BIM), populația ocupată cuprinde toate persoanele care desfășoară o activitate economică sau socială, în scopul obținerii unor venituri sub formă de salariu, plată în natură sau alte beneficii: salariați, patroni, lucrători pe cont propriu, lucrători familiali. La recensământul populației și locuințelor din 2021, totalul populației ocupate din România era de 7.689.000 de persoane, în scădere cu 819.000 față de cea înregistrată la recensământul din 2011.
În intervalul dintre ultimele trei recensăminte ale populației (2002, 2011, 2021), structura pe genuri a populației ocupate a suferit transformări semnificative, în condițiile în care ponderea femeilor în totalul acesteia a rămas relativ constantă, înregistrând o ușoară tendință de creștere, de la 44% la 46%, arată realizatorii Infograficului.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial