Informare ANAF cu privire la Convenția dintre România și Republica Portugheză pentru evitarea dublei impuneri
Telex » Știri 30 octombrie 2020
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) informează contribuabilii, printr-un comunicat, că, în vederea aplicării în bune condiții a prevederilor Convenției dintre România și Republica Portugheză pentru evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit și pe capital, ratificată prin Legea nr. 63/1999 autoritățile fiscale portugheze au comunicat faptul că au fost operate unele modificări în legătură cu următoarele formulare:
- MOD. 21-RFI – cerere pentru scutirea totală sau parțială de la impozitul portughez cu reținere la sursă;
- MOD. 22-RFI – cerere pentru rambursarea impozitului portughez asupra dividendelor din acțiuni și drepturi din titluri de creanță;
- MOD. 23-RFI – cerere pentru rambursarea impozitului portughez asupra redevențelor, dividendelor și dobânzilor (exceptând dividendele din acțiuni și titluri de creanță);
- MOD. 24-RFI – cerere pentru rambursarea impozitului portughez asupra altor venituri.
„Modificările au fost operate începând cu 1 septembrie 2020 și se referă la faptul că certificarea rezidenței fiscale nu se mai realizează pe formularele respective, aceasta trebuind să fie efectuată în baza unui certificat eliberat de autoritatea competentă a statului de rezidență. Cu toate acestea, autoritățile fiscale portugheze vor continua să accepte și vechile formulare, cu condiția ca acestea să fie însoțite de un certificat de rezidență fiscală eliberat de autoritatea competentă a statului de rezidență”, precizează ANAF, într-un comunicat.
Noile formulare pot fi accesate pe pagina de internet a autorității fiscale și vamale portugheze la adresa www.portaldasfinancas.gov.pt selectând din mediu următoarele: Cidadãos/Portuguese Tax System/DTA – Useful Forms.
Informații suplimentare cu privire la stabilirea rezidenței fiscale sunt publicate pe website-ul ANAF, secțiunea „Asistență contribuabili”, rubrica „Ghiduri curente”, fiind incluse în „Ghidul privind rezidența fiscală a persoanelor fizice” (material publicat în limba română și limba engleză).
Contribuabilii pot beneficia și de asistență telefonică cu privire la modul de completare și depunere a chestionarelor privind stabilirea rezidenței fiscale, precum și a formularelor prevăzute de art. 230 și 232 din Codul fiscal prin apelarea Call-center-ului Agenției Naționale de Administrare Fiscală la numărul de telefon +40314039160.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial