Îngrășămintele scumpe, un nou risc la adresa securității alimentare mondiale
Numărul 47, 15-21 dec. 2021 » Lumea în care trăim
O serie de culturi agricole importante din întreaga lume sunt în pericol, după ce livrările limitate și prețurile crescute la îngrășăminte i-au făcut pe fermieri să limiteze cantitățile folosite, ceea ce majorează riscurile la adresa securității alimentare mondiale, dar și temerile privind inflația, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Prețurile la îngrășăminte au explodat în acest an, pe fondul cererii crescute și al ofertei limitate, în condițiile în care prețurile record la gaze naturale și cărbune au dus la închiderea unor fabrici de îngrășăminte cu un consum mare de energie. De exemplu, prețurile la uree au crescut cu peste 200%, iar la fosfat de diamoniu (DAP) aproape s-au dublat.
Avându-se în vedere că prețurile mondiale la alimente sunt deja la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, creșterea costurilor cu îngrășăminte nu va face decât să crească presiunile asupra accesibilității alimentelor, în special în economiile care se bazează pe importuri, iar bugetele care sunt deja la limită vor lăsa un spațiu limitat de manevră pentru subvențiile guvernamentale, susține Frederic Neumann, director de cercetare la HSBC.
„Într-un moment în care COVID-19 a provocat decese și a distrus mijloacele de trai pentru milioane de persoane, creșterea costurilor cu alimentele îi lovește deosebit de grav pe cei săraci. Aceasta crește riscurile ca prețurile mari la îngrășăminte să îi afecteze nu doar pe fermieri, ci să fie trecute pe seama consumatorilor prin prețuri mai mari la alimente”, susține Neumann.
Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a calculat că indicele mondial al prețurilor la alimente este la cel mai ridicat nivel de după 2011, când prețurile mari la alimente au stimulat „Primăvara arabă”, un val proteste și revolte care a traversat Orientul Mijlociu. Pe acest fundal, fermierii din întreaga lume sunt presați să majoreze livrările de alimente. Cu toate acestea, analiștii subliniază că oferta limitată de îngrășăminte se va agrava la începutul anului următor. Fermierii din Europa, America de Nord și Nordul Asiei ar trebui să își majoreze achizițiile de îngrășăminte înaintea campaniei de primăvară, însă o serie de producători importanți de îngrășăminte, precum China, Rusia și Egipt, au limitat exporturile pentru a-și asigura aprovizionarea pieței interne.
„Majoritatea stocurilor de uree sunt acum contractate, ceea ce înseamnă că producătorii vor fi în situația de 'sold out' până la 1 ianuarie. Producătorii încep noul an cu un nivel foarte scăzut de stocuri nevândute și se vor confrunta cu o cerere mondială considerabilă în primul trimestru, când SUA, Canada, Brazilia, Europa și Asia își vor majora achizițiile”, susține Josh Linville, director responsabil de îngrășăminte la firma americană StoneX Group Inc.
Ca răspuns la această situație, fermierii din întreaga lume fie amână momentul în care vor cumpăra îngrășăminte, fie își reduc cantitatea de îngrășăminte folosită, pentru a face economii.
Deocamdată, prețurile ridicate la culturile agricole au limitat impactul pentru mulți fermieri, iar unii pot face trecerea de la culturi care cer un consum intensiv de azot, cum este grâul și porumbul, la culturile de soia boabe pentru sezonul următor. Însă analiștii sunt de părere că în 2022 puține culturi sau fermieri vor fi scutiți.
În Germania, fermierii afectați de majorările de prețuri ar putea să scadă cantitatea de îngrășăminte folosită, ceea ce ar duce la diminuarea volumelor de producție. „Tipurile de culturi care în ultimele luni au atins prețuri mari vor fi luate în considerare la însămânțare”, spune Bernhard Kruesken, secretar general la Asociația fermierilor germani (DBV).
Brazilia, cel mai mare cultivator mondial de soia boabe și al treilea mare producător mondial de porumb, hrănește 10% din populația globului. Însă, autoritățile din această țară au atras atenția asupra unui deficit de aprovizionare cu îngrășăminte în 2022, ceea ce ar urma să încetinească extinderea culturilor de soia, porumb și bumbac. „Pentru sezonul 2022/23 cred că vom avea unele probleme. Le-am spus fermierilor că problema nu mai este una legată de preț. Acum nu mai putem garanta nici măcar că vor fi disponibile îngrășăminte”, spune Andre Pessoa, partener la firma de consultanță în agribusiness Agroconsult.
Deși condițiile meteo, bolile, dăunătorii și aprovizionarea cu apă sunt cruciale când vine vorba despre modul în care se vor dezvolta culturile agricole, îngrășămintele se numără printre cei mai importanți factori de producție pe care fermierii îi controlează. Însă, mulți cultivatori, în special milioane de mici producători care asigură o treime din producția mondială de alimente, nu vor avea altă alegere decât să scadă cantitățile de îngrășăminte utilizate în 2022.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice