Îngrășămintele se scumpesc în Europa, un nou motiv de îngrijorare pentru creșterea prețurilor produselor alimentare
Numărul 41, 3-9 nov. 2021 » Lumea în care trăim
Prețul îngrășămintelor în Europa urmează să crească și mai mult, o nouă sursă de îngrijorare că majorarea costurilor cu producția de alimente ar putea stimula inflația, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres. Un indicator de referință în Europa Occidentală pentru prețul amoniacului, din care se produce îngrășământul pe bază de azot, a urcat până la 910 de dolari pe tonă, cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani.
Europa a fost lovită de criza gazelor naturale, care a forțat mai multe fabrici producătoare de îngrășăminte pe bază de azot să limiteze sau să oprească producția, inclusiv firme precum Yara International ASA din Norvegia și cel mai important producător european de chimicale, grupul german BASF SE. Gazele naturale reprezintă 80% din costul producției de îngrășăminte, iar în prezent prețurile sunt de patru și chiar cinci ori mai mari decât nivelul normal, potrivit grupului Fertilizers Europe.
Fermierii europeni sunt deja îngrijorați că nu vor avea suficiente îngrășăminte la primăvară. Orice deficit în aprovizionarea cu îngrășăminte riscă să limiteze cantitatea și calitatea producției agricole în Uniunea Europeană, cel mai mare exportator mondial de grâu și un important furnizor de orz. De asemenea, orice diminuare a producției agricole ar putea genera îngrijorări cu privire la creșterea prețurilor la alimente.
Fermierii americani au început deja să reducă utilizarea de îngrășăminte, iar retailerii cumpără acum numai ce au nevoie în viitorul apropiat, spune Alexis Maxwell, analist la Green Markets. Potrivit acestuia, goana pentru cumpărarea de îngrășăminte pentru primăvara nu va începe până în februarie.
„Așa că, pentru moment, așteptăm și vedem. Prețurile din restul lumii vor scădea până la nivelul din SUA sau prețurile din SUA vor crește pentru a ajunge la cele din restul lumii?”, a spus Alexis Maxwell.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial