Ingredientele și valorile energetice vor apărea pe toate ambalajele de bere din UE până în 2022
Telex » Știri 6 septembrie 2019
Asociaţia Berarii României a semnat alături de Brewers of Europe un memorandum privind etichetarea ingredientelor şi a valorii energetice pe toate sticlele şi dozele de bere din Uniunea Europeană până în anul 2022, a anunţat asociaţia, informează Agerpres. Obiectivele au fost convenite în mod voluntar cu Comisia Europeană şi au fost adoptate de Adunarea Generală a Brewers of Europe în iunie 2019, precizează Asociaţia într-un comunicat.
Scopul acestui memorandum este ca organizaţiile să-şi asume responsabilitatea publică pentru declararea ingredientelor şi informaţiilor energetice pe etichetele produselor lor, în timp ce asociaţiile comerciale susţin aceste eforturi, inclusiv prin stabilirea obiectivelor sectoriale locale şi raportarea colectivă. „Memorandumul este deschis pentru companii şi asociaţii din toate sectoarele băuturilor alcoolice, cu condiţia ca semnatarul să aprobe pe deplin acest document şi angajamentul său pentru etichetarea pe ambalaj atât a ingredientelor, cât şi a valorilor energetice. Dorinţa finală este de a oferi consumatorilor informaţii inteligibile, recognoscibile, comparabile şi exacte pentru toate băuturile alcoolice”, arată asociaţia.
Treizeci şi şapte de semnatari iniţiali, inclusiv 25 de asociaţii naţionale de bere, şi-au pus numele în memorandum şi pe Brewers „Ambition 2022”, ca parte a unui eveniment care a prezentat sute de mărci diferite de bere din toată Europa, care îndeplinesc deja cerinţele de etichetare şi demonstrează seriozitatea angajamentului şi diversitatea crescândă a unui sector european care numără peste 9.500 de producători.
Din anul 2015, membrii Asociaţiei Berarii României au ales să aplice voluntar Regulamentul UE 1169/2011, referitor la informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare. Pe parcursul acestor patru ani, informaţia privind ingredientele a fost preluată în proporţie de 100% de către toate mărcile membrilor, faţă de media de 85% la nivel european.
Potrivit producătorilor de bere din România, valoarea energetică corespunzătoare pentru 100 ml de produs a fost deja inclusă progresiv pe etichete, fie în varianta lor tipărită, fie în varianta lor online, astfel încât consumatorul român o poate regăsi în prezent în cazul a 76% din produsele aflate în portofoliile membrilor Asociaţiei Berarii României.
Piaţa berii din România a înregistrat în 2018 o creştere de 3%, ajungând la un volum de 16,6 milioane hl, iar consumul de bere pe locuitor s-a situat la 85 litri. În ultimii patru ani, ambalajul de sticlă a înregistrat o creştere cu 3,65 puncte procentuale (pp), iar PET-urile au fost în scădere cu 5,83 pp.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice
Litoralul, o imensă scenă a artei de calitate
Cultură și statistică. Drumul spre mai mult și mai bine