Inițiativă pentru creșterea absorbției de fonduri europene și evitarea pierderii unor alocări
Numărul 10, 20-26 martie 2018 » Fonduri europene
O nouă măsură pentru creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene și evitarea dezangajării (pierderea unor alocări de sume pe anumite Programe Operaționale – n.r.) a fost aprobată de Guvernul României, la propunerea Ministerului Fondurilor Europene (MFE) și Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP). În acest sens s-a modificat și completat OUG nr. 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020.
Scopul modificării este de a putea fi încheiate contracte de finanțare cu o valoare mai mare decât prevedeau alocările inițiale din Programele Operaționale, astfel:
- în cadrul POR (Programul Operațional Regional) vor fi încheiate contracte de finanțare cu o valoare totală dublă față de alocarea propriu-zisă;
- în ceea ce privește POCA (Programul Operațional Capacitate Administrativă) se vor putea încheia contracte a căror valoare totală depășește cu 50% alocarea.
„Propunerea se justifică prin faptul că, pentru unele apeluri lansate, au existat proiecte eligibile, de calitate, dar care nu au putut fi contractate fiindcă bugetul alocat apelului respectiv nu era suficient”, precizează MDRAP, într-un comunicat.
O altă completare vine în sprijinul beneficiarilor care primesc finanțare sub incidența ajutorului de stat/de minimis (de obicei organizații private), prin acces la prefinanțare pentru toate categoriile de cheltuieli eligibile într-o singură tranșă de maximum 40% din contribuția publică eligibilă a proiectului.
Potrivit reprezentanților MDRAP, toate măsurile și completările menționate au fost introduse cu obiectivul clar de a urgenta contractarea proiectelor astfel încât, până la sfârșitul lui 2018, rata de contractare a fondurilor europene gestionate de MFE și MDRAP să ajungă la 100%.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane