Inițiativa românească Ambulanța pentru Monumente, distinsă cu Premiul european de Protecție a Patrimoniului Cultural
Numărul 19-20, 19 mai - 1 iun. 2020 » Eveniment
La 9 mai a.c., de Ziua Europei, o informație din Bruxelles venea să confirme aprecierea de care se bucură inițiativele bazate pe voluntariat din țara noastră: Comisia Europeană și Europa Nostra (organizație a societății civile, dedicată protecției patrimoniului cultural) au acordat Premiul la Categoria Educație, Formare și Sensibilizare inițiativei românești Ambulanța pentru Monumente. Este o informație care se cere neapărat completată cu câteva precizări: Ambulanța pentru Monumente reprezintă o inițiativă a unui entuziast grup de voluntari, constituită în vederea salvării unor deosebit de valoroase mărturii despre trecutul mai îndepărtat sau mai apropiat al țării, componente ale Patrimoniului Cultural Național. Acest grup efectuează lucrări de restaurare și consolidare a unor monumente, atât cu forțe proprii, cât și cu ajutorul unor donații. Însăși ideea de voluntariat merită toată atenția și prețuirea. Semenii noștri cu vârste și profesii dintre cele mai diverse își consacră o parte a timpului lor liber unor cauze de cel mai mare interes public, demonstrând astfel că altruismul, dublat de competență, reprezintă un act de conștiință civică într-o lume măcinată de conflicte, de contradicții și dominată, în bună măsură, de non-valori.
Ambulanța pentru Monumente, denumire bine aleasă, inspirată, deoarece este vorba despre misiuni de salvare a „sănătății” unor veritabile podoabe ale patrimoniului nostru național, are la activ rezultate remarcabile. Vom menționa unele dintre acestea pentru a ilustra cu exemple palpabile că printre noi se află oameni deosebiți, atenți la tot ceea ce se întâmplă în jurul lor, gata să vină în ajutor, în cazul dat, pentru a se păstra în condiții dintre cele mai bune ceea ce ne-au lăsat înaintașii ca moștenire de preț.
Un prim exemplu se referă la salvarea Morii „Îndărătnica de la părete”. De ce i se spune așa? Pentru că este construită într-un defileu, Cheile Rudăriei (județul Caraș-Severin), unul dintre pereți fiind chiar o stâncă. Constructorul a fost atât de isteț, de priceput, încât moara s-a „îndărătnicit” (adică a rezistat și rezistă în pofida poziției dificile în care se găsește, supusă inclusiv unor fenomene negative ale naturii, alunecări, avalanșe, mișcări tectonice). În superbul peisaj al Cheilor Rudăriei se mai construiseră, pe numai 3 kilometri, 40 de mori, printre care cea „Îndărătnică” prezintă cel mai mare interes, atât din punct de vedere tehnic, cât și sub aspect estetic.
Nu mai puțin interesante sunt și alte operațiuni de „salvare”, efectuate de Ambulanța pentru Monumente: Cetatea dacică din Costești (Hunedoara), Biserica de lemn din Borza (Sălaj), Biserica „Sfinții Apostoli Mihail și Gavril” (Maramureș), Halta CFR Apold, de pe traseul Mocăniței, care parcurgea drumul de fier, cu ecartament îngust, între Sibiu și Sighișoara. Fiecare exemplu și toate împreună sunt de natură a convinge că prestigiosul premiu european este binemeritat de Ambulanța pentru Monumente.
Cu prilejul anunțării premianților (pentru 21 de inițiative exemplare din 15 țări), comisarul european pentru Inovație, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, Mariya Gabriel, a declarat: „Criza COVID-19 a evidențiat cât de necesare sunt cultura și patrimoniul cultural pentru oamenii și comunitățile din Europa. Într-un moment în care sute de milioane de europeni sunt separați fizic, patrimoniul nostru cultural continuă, mai mult ca oricând, să ne aducă împreună. Câștigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu/Premiilor Europa Nostra din acest an sunt exemple puternice care ne inspiră și care contribuie cu adevărat la o Europă mai apropiată, mai unită și mai rezilientă”.
Ne alăturăm și noi felicitărilor adresate premianților și ne exprimăm convingerea că Ambulanța pentru Monumente își va îndeplini, și în viitor, misiunea asumată pe bază de voluntariat, astfel încât să salveze ceea ce se mai poate salva din patrimoniul nostru cultural. Este, incontestabil, un obiectiv căruia merită să i te dedici cu „bugetul” de timp și de conștiință al fiecăruia dintre noi.
(Sursa foto: facebook.com/ambulantapentrumonumente)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial