Inițiative concrete în cadrul Pilonului drepturilor sociale
Numărul 17, 9-15 mai 2017 » Direct de la sursă
Este vizată asigurarea echilibrului dintre viața profesională și cea personală
Comisia Europeană a prezentat recent o serie de inițiative legislative și nelegislative referitoare la asigurarea echilibrului dintre viața profesională și cea personală, informarea lucrătorilor, accesul la protecția socială și timpul de lucru. Printre acestea se regăsește o propunere care vizează îmbunătățirea condițiilor de lucru pentru părinți și persoanele cu responsabilități de îngrijire, pentru ca aceștia să poată combina în condiții optime viața de familie cu o carieră.
Propunerea privind echilibrul dintre viața profesională și cea personală prevede o serie de standarde minime noi sau superioare pentru concediul parental, concediul de paternitate și concediul de îngrijire. Astfel, concediul parental devine un drept individual pentru fiecare dintre părinți, iar toate concediile legate de familie vor fi remunerate cel puțin la nivelul unui concediu medical. Propunerea va oferi părinților cu copii de până la 12 ani și persoanelor cu responsabilități de îngrijire dreptul de a solicita forme de muncă flexibile, atât în termeni de program de lucru, cât și de loc de desfășurare a activității. Ea ține seama de nevoile întreprinderilor mici și mijlocii și caută să asigure faptul că acestea nu vor fi afectate într-un mod disproporționat.
- modernizarea normelor privind contractele de muncă, prin dezbaterea garanțiilor minime de care ar trebui să beneficieze orice lucrător, inclusiv cei care nu au încheiat contracte de muncă standard;
- accesul la protecția socială, pentru a defini eventuale norme noi în acest domeniu.
A fost adoptată și o clarificare a Directivei privind timpul de lucru, care oferă orientări pentru interpretarea diverselor aspecte ale acestei directive în concordanță cu jurisprudența tot mai consistentă. Aceasta va ajuta statele membre să implementeze corect acquis-ul și să evite declanșarea unor proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor.
Respectarea principiilor și a drepturilor definite în cadrul Pilonului european al drepturilor sociale este o responsabilitate comună a instituțiilor UE, a statelor membre, a partenerilor sociali și a altor părți interesate.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice